Nyhet

GRATEFUL DEAD: Bob Dylan överraskar med coverlåtar på aktuell turné

Legendaren har hyllat Grateful Dead med flera coverlåtar i Japan under de senaste veckorna.

Tidigare denna månad började 81-årige Bob Dylan den japanska delen av sin nuvarande världsturné i kölvattnet av sitt senaste studioalbum, Rough & Rowdy Ways (2020). På turnén – som besökte Stockholm i september – uppträder Dylan med en fast setlista, som erbjuder nästan hela albumet samt utvalda urval från den enorma katalogen.

Under de senaste veckorna har dock överraskningar smugit sig in på setlistan för den ständigt oförutsägbare Dylan, som också återvänder till Europa i sommar för att ge konserter i Spanien, Italien, Schweiz och Frankrike.

De oväntade avvikelserna från den etablerade setlistan började i Tokyo den 12 april, när Dylan och bandet plötsligt spelade en version av Grateful Deads Truckin från 1970 års klassiker American Beauty i den senare delen av konserten.


När Dylan gick upp på scenen igen två dagar senare på Tokyo Garden Theatre ersattes den med Brokedown Palace (från samma album), som dock avbröts halvvägs.

Dylan har sedan dess spelat båda låtarna – i sin helhet – och kompletterat med en version av Not Fade Away; en låt som blev en hit för Dylans ungdomshjälte Buddy Holly och som sedan dess flitigt tolkats av bland annat The Rolling Stones – och Grateful Dead.


På Dylans hittills senaste konsert, i Nagoya i torsdags, kastade han ytterligare ett trumfkort i form av låten Only A River. Det släpptes ursprungligen på Grateful Dead-medlemmen Bob Weirs 2016 soloalbum Blue Mountain och skrevs av Weir i samarbete med Josh Ritter. "Jag är mållös", skrev Ritter på Twitter efteråt.

LÄS OCKSÅ: SOMMARTURNÉ: Bob Dylan återvänder till Europa

ANNONCE