Nyhet

Serge Gainsbourgs hem i Paris öppnar för allmänheten

I boendet som lämnats orört sedan artistens bortgång finns bland annat fotografier, instrument och konstverk av Salvador Dalí.

Den franske artisten och låtskrivaren Serge Gainsbourg kan helt klart räknas som en av de mest inflytelserika personligheterna i populärmusikens historia.

Sedan han gick bort i mars 1991 har hans hem i Paris stått orört och med tiden blivit en plats för fans att vallfärda till. Nu öppnar hemmet för allmänheten under namnet Maison Gainsbourg, enligt DN.

Bland hemmets cirka 25000 kvarlämnade föremål finns bland annat fotografier, musikinstrument och konstverk av Salvador Dalí och Claude Lalanne.


Under de senaste 30 åren har huset ägts av Gainsbourgs dotter Charlotte Gainsbourg, som tidigare sett det som sin ”egen skatt”, men under coronapandemin ändrade hon uppfattning och bestämde sig för att göra det tillgängligt för alla.

– Det är hans lya, vi kommer inte att upptäcka nya saker om hans verk, men om ramverket till hans arbete. Det är han, hans personlighet och det är ganska överraskande. Vi har en bild av att konstnärer befinner sig i enorma och lyxiga utrymmen, men här är det relativt blygsamt, säger Charlotte Gainsbourg till The Guardian.

Huset på rue de Verneuil, som köptes av Serge redan 1969, slår upp portarna för allmänheten den 20 september. På gatan mittemot öppnas också ett museum med en bokhandel och pianobar.


LÄS OCKSÅ: BLIXA BARGELD OCH NILS FRAHM TONSÄTTER MUSIKDRAMA OM CARL FREDRIK HILL

ANNONCE