Nyhet

Boråsbandet utsätts för hat – på grund av sitt bandnamn

Boråsbandet Nepal Death vill förmedla kärlek genom sin psykedeliska rockmusik. Men nu möts de av kritik på sociala medier gällande sitt kontroversiella bandnamn.

Föreställ dig Charles Manson och Anton LaVey som samarbetar med en grupp fejkade Hare Krishna-sektmedlemmar som i folkabuss dundrar mot Kathmandu längs den dammiga The Hippie Trail år 1966. Det är så musikkollektivet Nepal Death beskriver sin musik.

Det lokala rockbandet, som varit aktiva sedan 2020, har plötsligt hamnat mitt i en intensiv diskussion på sociala medier. Bandet har anklagats för att ha ett stötande och olämpligt bandnamn som enligt en del approprierar den nepalesiska kulturen eller rent av uppmanar till "död åt Nepal", något som Borås Tidning var först med att rapportera om.

Med GAFFA berättar bandets sångare Anders Hallberg om kritiken.


– Jag fattade tidigt att du som musikartist utan ett större skivbolag i ryggen behöver jobba hårt på egen hand för att hitta din publik. Jag har därför arbetat intensivt med bandets sociala medier de senaste åren och stött på en hel radda av olika reaktioner. De flesta är positiva och nyfikna, men vi får även en del elakheter och till och med hat.

Han förklarar att den vanligaste reaktionen är kopplad till bandnamnet.

– Vi har några tusen följare och fans i Nepal som tycker vi är grymma för att vi hyllar deras kultur i vårt uttryck och i våra låttexter. Men när namnet dyker upp i flödet reagerar några instinktivt och kopplar det till att namnet är något slags statement där vi önskar livet ur Nepal, säger Hallberg och fortsätter:


– Andra negativa kommentarer vi fått i sociala medier är att vi är djävulsdyrkare, att jag sjunger som en kratta, att vi håller på med kulturell appropriering, att vi är posörer, att vi är ”edgelords”, att vi är för gamla, att vi skapat content med AI, eller att vi snyltar på Napalm Death. Den kreativa ilskan tycks ibland inte ha några gränser. Men istället för att skrolla vidare väljer vissa att skriva elakheter. Lite som en fartblindhet bakom tangentbordet eller mobilskärmen.

Anders Hallberg bestämde sig för att i ett tidigt stadie bemöta hatet med kärlek.

– Ju elakare saker de skriver, desto mer kärlek får de tillbaks. Och det är en strategi som funkat helt fantastiskt bra. 


Hur kom ni på bandnamnet?
– Namnet började nog i ärlighetens namn som en ordlek och blinkning till grindcorebandet Napalm Death, men jag gjorde genast djupare kopplingar. Jag hade precis kommit över det danska psykedeliska pionjärbandet Steppeulvenes platta från 1967 och läst om sångaren Eik Skaløes öde. Han var en flamboyant hippiepoet som drömde och skrev om Nepal, och efter en skandalturné där bandet arresterades för cannabisinnehav bestämde han sig för att ge sig ut på en pilgrimsresa längs legendariska The Hippie Trail med slutdestination Nepal. Någonstans under resan kom dock hans demoner ikapp och han valde att avsluta sitt liv utan att nå sitt mål, säger Hallberg och fortsätter:

– Ur den tragiska och osannolika händelsen föddes hela vårt universum. Vi vill hylla Eik och bjuder in till en hippieflummig resa där allt står på spel. De kärleksfulla tantradrömmarna kan leda till Kathmandu. Eller din egen undergång.


Trots kritiken är Nepal Death överens om att inte byta bandnamn.

– Vi kommer givetvis aldrig byta namn. Det vore hemskt att ge efter för troll och hatare. Vi har ju dessutom ett bra gäng fans i Nepal som vi hoppas kunna resa och spela för en vacker dag. Vi får väl bara hoppas att inte Napalm Death läser detta och bestämmer sig för att stämma oss för namnstöld.

LÄS OCKSÅ: LISTA: Historien bakom 10 svenska bandnamn


ANNONCE