Nyhet

Nazistisk musik låg kvar på Spotify – trots åtgärder

Pluton Svea, ett svenskt vit makt-band, har släppt ett nytt album med tydliga nazistiska budskap. Trots att Spotify år 2019 meddelade att de arbetade på teknik för att förhindra hatinnehåll på plattformen, har albumet funnits tillgängligt sedan mitten av juli, enligt Expos senaste granskning.

Tidningen Expo rapporterar att vit makt-grupper använder Spotify för att sprida sina budskap genom musik och poddar. Företaget meddelade 2019 att de arbetade på att utveckla teknologi för att upptäcka och förhindra spridningen av hatinnehåll på streamingplattformen.

I en granskning från januari 2022 kunde Expo konstatera att teknologin troligen inte hindrat ett känt vit makt-band, Pluton Svea, från att släppa album på Spotify. Enligt tidningen har en medlem kopplingar till Nationalsocialistisk front (NSF), och albumet innehåller låtar med nazistiska budskap.

I augusti uppmärksammades även att Adolf Hitlers Mein Kampf såldes av en vit makt-shop, Midgård, som också är kopplad till Pluton Sveas skivutgivning.


En talesperson på Spotify skriver i ett uttalande att plattformen arbetar för att ta bort hatinnehåll enligt sina regler.

"Vi tar alla överträdelser på största allvar och våra plattformsregler tydliggör att vi inte tillåter innehåll som uppmuntrar till våld eller hat mot en person eller grupp av människor baserat på religion eller nationalitet. Vi har granskat materialet som Expo delade med oss och har redan plockat ned det innehåll från plattformen som strider mot vår policy. Utöver själva innehållet spelar även kontexten roll, vilket innebär att innehåll som inte tydligt uppmuntrar till våld eller hat kan tillåtas att finnas kvar på plattformen. Under 2023 har vi hittills plockat ned tusentals publiceringar som strider mot vår policy avseende hat, genom en kombination av algoritmiska och mänskliga metoder för granskning av innehåll."

Efter Expos publicering har Spotify raderat Pluton Sveas album från plattformen.


LÄS OCKSÅ: Tar bort vit makt-musik efter granskning

ANNONCE