Nyhet

Scenkonstsveriges manifestation – håller tre tysta minuter

Syftet är att påverka politiker att verka för bättre ekonomiska och strukturella villkor för kulturen.

Den första september tystnar scenkonstsverige under tre minuter i en nationell manifestation som vill visa hur tomt och tyst Sverige blir utan kultur, enligt SVT Nyheter.

Manifestationen följer ett upprop som skrivits under av konstnärliga ledare och teaterchefer för stadsteatrarna i Stockholm, Malmö och Uppsala, samt Dramaten, Riksteatern och Länsteatrarna. Även fria grupper över hela Sverige förväntas delta.

– Somliga kommer att hålla tre tysta minuter i mitten av en föreställning. Andra kommer att delta i någon av de stora demonstrationer som kommer att hållas både i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och en av initiativtagarna bakom uppropet, till SVT.


Simon Norrthon, ordförande för Fackförbundet scen och film, säger till SVT att han hoppas att regeringen hörsammar manifestationen med politik och en ”tydlighet kring vad man tänker att kulturen fyller för funktion för den öppna demokratin.”

I uppropet beskrivs händelsen som ”en manifestation som kommer ur kulturarbetares vilja att synliggöra nedmonteringen och bortprioriteringen av hela kultursektorn.”

Manifestationen äger rum den första september mellan klockan 20:15 och 20:18.


LÄS OCKSÅ: SVENSK FESTIVAL STÄLLER IN - BARA DAGAR INNAN START

ANNONCE