Nyhet

Tomas Andersson Wij bojkottar Norrköping – efter stadens politiska beslut

I ett inlägg på Instagram riktar Tomas Andersson Wij kritik mot stadens borgerliga styre som nyligen aviserat en ny kulturpolitik.

I inlägget refererar Tomas Andersson Wij till en spelning i staden i somras, då Norrköpingsbandet Eldkvarn gjorde sin sista spelning. Gruppen presenterades då av kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

"Det är samma Sophia Jarl som nu ihop med SD, L och KD bestämt att kultur i Norrköping inte ska få kosta staden någonting. Norrköping ska vara en stad utan fantasi, extas, skönhet, allvar och överraskningar. Bara den omedelbart lönsamma kulturen ska få finnas", skriver den folkkäre artisten och fortsätter:

"Tycker vi ska ge politikerna i Norrköping vad de ber om. Jag kommer inte att spela där under 2024 och jag uppmanar mina artistkollegor som har möjlighet att inte heller göra det."


Kritiken grundar sig i bland annat att stadens kultur- och fritidsförvaltning avskaffas och Norrköpings kulturchef sägs upp, vilket uppmärksammades i Dagens Nyheter under onsdagen.

Istället ska kulturverksamheterna inordnas i ett nytt Tillväxtkontor, och det förbereds också för en utförsäljning av det allmänägda konserthuset.

LÄS OCKSÅ: LISTA: Tio låtar Eldkvarn borde spela på sitt sista gig

ANNONCE