Nyhet

Michael Jacksons första studioinspelning släpps för första gången

En historisk inspelning, dold från allmänheten i över 50 år, släpps nu digitalt för första gången. Den 7 december får världen möjlighet att ta del av Michael Jacksons första studioinspelning, Big Boy (One-Derful Version), via svenska Anotherblock.

Den 13 juli 1967 besökte åttaårige Michael Jackson och hans bröder One-Derful i Chicago för deras allra första studiosession. Denna dag markerar första gången i Michaels liv som han sjöng i en studiomikrofon och ögonblicket då hans röst för första gången spelades in på band. Bandet utgör även det första beviset på The Jackson 5s utveckling under skivbolaget One-Derful innan deras tid med Steeltown Records – ett ögonblick som tidigare helt har gått förlorat i historien. Sedan den dagen för 56 år sedan har inspelningen av Big Boy (One-Derful Version) aldrig släppts digitalt, förrän nu.

Bakom släppet ligger det amerikanska musikbolaget Recordpool, ägare av inspelningen, och svenska anotherblock – en blockchain-baserad musik- och royalty-marknadsplats som tidigare presenterat låtar från bland andra Rihanna, The Weeknd och Justin Bieber.

– Detta var deras allra första steg inom musiken och jag kunde inte tro att Michaels röst, tillsammans med hans bröders, skulle fortsätta eka i årtionden, säger Katherine Jackson, mamma till Michael, i ett pressmeddelande.


Upptäckten av inspelningen gjordes år 2009 av Chicago Reader-journalisten Jake Austen. I sin research för en artikel om The Jackson 5s första singel hittade han ett annat spår till detta band som ingen visste existerade. Inspelningen står i stark kontrast till den polerade musik som The Jackson 5 senare skulle skapa för Motown.

I originalet får vi höra en passionerad åttaårig Michael, bara några månader från att lämna sitt liv som ett helt vanligt barn i Gary, Indiana. En senare omspelad version av Big Boy släpptes som The Jackson 5s första singel av Steeltown Records i januari 1968.

– Vi är oerhört stolta och glada över att nu kunna dela denna betydelsefulla del av musikhistorien med resten av världen. Släppet av Big Boy (One-Derful Version) markerar inte bara ett ikoniskt musikaliskt ögonblick utan lyfter även fram den enorma potential som dagens teknik har att förlänga livet och värdet på musik, säger Michel D Traore, medgrundare och VD för anotherblock.


LÄS OCKSÅ: Michael Jacksons låtkatalog på väg att säljas för rekordbelopp

ANNONCE