Nyhet

Bowies ikoniska omslag tillkom av ren tillfällighet

Under en kort fotosession fångades bilden som kom att bli en del av musikhistorien.

Den 27:e januari öppnade fotoutställningen Bowie by Sukita - From London to Japan på Kulturhuset i Stockholm.

Utställningen ger en unik inblick i samarbetet och den 40-åriga vänskapen mellan David Bowie och den japanska fotografen Masayoshi Sukita, som ligger bakom många av de mest ikoniska bilderna av artisten.

Ett av de mest kända syns på omslaget till albumet Heroes, där Bowie står med ena handen framför ansiktet och blicken riktad ur bild i ett svartvitt foto.


Historien om hur bilden kom till är dock fylld av tillfälligheter. Vittoria Mainoldi, som är co-curator till utställningen och driver agenturen som äger rättigheterna till bilderna, berättar för Kulturnytt i P1 att fotosessionen pågick i enbart en timme och att allt som hände var ett resultat av spontana infall.

– Det är ännu mer fantastiskt om man kollar på bilderna, hur David Bowie ändrade personlighet utan att byta kläder.

Den kända posen som syns på bilden till Heroes fångades efter att Bowie precis dragit handen genom sin lugg. När han senare såg negativen blev han förälskad i bilden och ville ha den på sitt nya album, enligt Kulturnytt.


Utställningen på Kulturhuset pågår till och med den 13:e augusti och visar upp ett hundratal porträtt av Bowie, från tidigt 70-tal fram till 2009.

LÄS OCKSÅ: STOR FOTOUTSTÄLLNING MED DAVID BOWIE TILL KULTURHUSET

ANNONCE