Nyhet

Gina Dirawi i rättstvist – stäms på över 50 000 kronor

"Jag känner jag behöver stå upp för min och andras rätt som konstnär och för arbetet jag har gjort."

Programledaren, artisten och tv-profilen Gina Dirawi har hamnat i rättviseklammer. Konstnären Dalia Yassin menar att Dirawi gjort sig skyldig till upphovsrättsintrång och stämmer nu profilen på över 50 000 kronor, enligt Expressen.

Konstnären ska ha blivit kontaktad av Dirawi 2019 och fått frågan om hon ville måla ett omslag till Dirawis kommande bok, vilket hon tackade ja till med dealen att bokförlaget skulle stå för kostnaderna.

Yassin fick senare frågan om hon också ville göra en kroppsmålning på Dirawi, som senare skulle användas i bildmaterial till en dokumentär. Dirawi ska ha sagt att hon ville använda även de bilderna till sin kommande bok.


– Hon sa att mitt namn skulle stå med, att hon skulle lyfta mig och att jag skulle få pengar för det här. Men jag fick ingen kompensation och jag omnämns inte alls i dokumentären och jag står inte med i boken som illustratör, säger Yassin till Expressen.

Under Dirawis senaste sommarturné ska också merch i form av bland annat t-shirts, hoodies och tygväskor ha sålts med konstnärens målning på, utan Yassins tillåtelse. Då valde hon att kontakta en jurist.

Nu stämmer Yassin Dirawi på dryga 50 00 kronor för ”utnyttjande av upphovsrättsligt skyddade verk samt skadestånd på grund av upphovsrättsintrång”, enligt Expressen.


Hon yrkar också på att Dirawi ska betala en halv miljon om konstverken fortsätter användas i framtiden.

– Det känns läskigt. Jag tar en stor risk. Men jag känner jag behöver stå upp för min och andras rätt som konstnär och för arbetet jag har gjort, säger Dalia Yassin till tidningen.

Expressen uppger att de sökt Dirawi via bokförlaget Norstedts och hennes advokat.


LÄS OCKSÅ: VÄRLDSSTJÄRNAN STÄMS - EFTER SKJUTNING PÅ EFTERFEST

ANNONCE