Nyhet

Laibach anordnar konsert i Ukraina

Det slovenska bandet bryter gärna ny mark. För åtta år sedan var de det första västerländska rockbandet någonsin att uppträda i Nordkorea, och nu står krigsdrabbade Ukraina på tur.

Laibach, industrisyntrockbandet från Slovenien, kommer att hålla en "mycket speciell konsert" den 31 mars i Bel Etage Music Hall i Kiev, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Spelningen har fått namnet Eurovision eftersom det var Ukraina som vann tävlingen 2022. På grund av kriget kommer däremot musiktävlingen hållas i Storbritannien.

"Medan resten av Europa förbereder sig för att fira sin idé om frihet och solidaritet den 13 maj i Liverpool kommer Laibach att ta Eurovision tillbaka till Ukraina där den hör hemma", säger bandet ett i uttalande.


Bandet är ett av de största i hemlandet och bildades 1980 när Slovenien fortfarande var en del av det kommuniststyrda Jugoslavien. De är kända för att blanda musik och politik, och sin lek med totalitära symboler.

"Med hymner och marscher som kärna i många av sina kompositioner har Laibach länge jämfört sig med militära marschband med uppgift att upprätthålla hög moral på slagfältet. Konserten i Kiev stödjer Ukraina i dess kamp mot ryska – och alla andra – aggressioner", fortsätter Laibach.

Intäkterna från spelningen i Kiev kommer doneras till välgörenhets- och djurhjälpsgrupper som arbetar i Ukraina.


När bandet spelade i Stockholm 2016 gav GAFFAs recensent spelningen 5 av 6 i betyg:

"Publiken har bestått av ansikten intensivt fixerade vid scenen, förutom en överförfriskad blond backslick och en kille som varit mer intresserad av att läsa nyheterna på mobilen. Men de är också undantagen som bekräftar regeln – vi är alla kuvade under Laibachs makt".

LÄS OCKSÅ: Depeche Mode, New Order, Moby m.fl. tolkar tystnad på ny samlingsbox


ANNONCE