Nyhet

Roskilde fyller på med dragplåster

Kendrick Lamar besöker den danska festivalen i sommar.

Tidigare denna månad samlade den 35-årige rapparen Kendrick Lamar – från Compton, Kalifornien – sin karriärs 17:e Grammy-statyett, närmare bestämt priset för årets bästa rapalbum med Mr. Moralen och Big Steppers.

Idag har Lamar meddelat sin ankomst till Roskilde Festival 2023 – flankerad av ytterligare femton tillägg till programmet. Det gäller bland annat Caroline Polachek och Weyes Blood.

Polachek kunde ses i Danmark så sent som förra veckan, när hon gav en konsert på Vega i Köpenhamn. Hon är just nu med på det hyllade albumet Desire, I Want to Turn into You. Weyes Blood – alias Natalie Laura Mering – släppte sitt senaste album hösten 2022. Hon är även aktuell på John Cales album Mercy – rocklegendens första studioalbum på tio år.


Förutom de nämnda namnen har även Code Orange och Angélique Kidjo lagts till på affischen och i ett pressmeddelande i samband med de senaste tillskotten uppger Roskilde Festivals programledare, Anders Wahrén:

"Denna publikation är rik på betydande internationella röster som var och en når ut på sitt eget sätt efter mening, hopp och förändring. Vår festival delar ett speciellt band med Kendrick Lamar och Angélique Kidjo som sträcker sig över decennier och de tillför alltid något unikt till festivalen".

Kendrick Lamar framträdde senast på Roskilde Festival 2015 med en konsert på den orangea scenen, och den populära rapparen lyckades även bokas till Roskilde Festival både 2020 och 2021 – festivaler som som bekant fick ställas in.


"Kendrick Lamar är den största och mest inflytelserika rapparen i sin generation, och han bevisar gång på gång att han har en oöverträffad konstnärlig integritet", säger Anders Wahrén och tillägger: "Han översätter det till vilda liveupplevelser med både
närvaro och extrema energiurladdningar".

Utöver totalt 14 nya namn till musikprogrammet har arrangörerna idag offentliggjort två nya namn till festivalens så kallade Art & Actimvism-program.

Det handlar bland annat om Josefine Opsahl, mottagare av Kronprinsparets Kulturstjärnsprinkelpris 2022, som tillsammans med bildkonstnären och koreografen Jules Fischer presenterar performanceverket Det Ser Inte Ut Som Något För Mig.


NYA NAMN TILL ROSKILDE 2023

Kendrick Lamar (USA)
Angelique Kidjo (BJ)
Caroline Polachek (USA)
Kod Orange (USA)
Weyes Blood (USA)
Benny Jamz (DK)
Clarissa Connellys Canon (DK)
Derya Yildrim & Grup Simsek (TUR)
First Hate (DK)
Fulu Miziki (CD)
Indigo De Souza (USA)
Nora Brown (USA)
Phelimuncasi (ZA)
Specialintresse (USA)
Jules Fischer & Josefine Opsahl (DK)
Resonant Space (DK)

Roskilde Festival 2023 äger rum 24 juni – 1 juli 2023.


LÄS OCKSÅ: Roskildefestivalen redo med 34 nya namn: "Ett regnbågsfärgat festligt fyrverkeri"

ANNONCE