Nyhet

Ryssland bjuder in Roger Waters att tala inför FN

Mötet hålls för att diskutera västerländska vapenleveranser till Ukraina.

Ryssland har bjudit in den före detta Pink Floyd-medlemmen Roger Waters att tala inför FN:s säkerhetsråd under onsdagen.

Mötet hålls på begäran av Moskva för att diskutera västerländska vapenleveranser till Ukraina.

– Vi får se vad han kommer säga. Han har en inställning och ni kommer att få höra den i morgon. Han kanske sjunger för oss också, ska Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia ha sagt, enligt Reuters.


Enligt nyhetsbyrån ska FN-diplomater ha hånat inbjudan och en av dem ska också ha kommenterat händelsen med att säga:

– Rysk diplomati brukade vara seriös. Vad kommer härnäst? Mr. Bean?

Inbjudan följer ett öppet brev som Waters riktade till Ukrainas president Zelenskyjs fru Olena Zelenska i höstas, där han bland annat påstod att ukrainska nationalister ”lett landet in i kriget”.


”Om du med ’support till Ukraina’ menar att väst fortsätter att bidra med vapen till Kiev-regeringens arméer, är jag rädd att du misstar dig. Att kasta bränsle, i form av vapen, in i en eldstrid … Kommer inte att fungera.”, skrev Waters då, enligt NME.

Tidigare i veckan riktade också Waters gamla bandkamrat David Gilmour och hans fru Polly Samson kritik mot artisten och kallade honom bland annat för antisemit.

I ett inlägg på Twitter skrev Samson:


”Sorgligt nog, Roger Waters, är du en antisemit ända in i din ruttna kärna. Också en Putin-förlåtare och en ljugande, tjuvaktig, hycklande, skatteflyende, läppsynkande, misogyn, avundsjuk person med storhetsvansinne. Det är nog med ditt nonsens.”

Gilmour delade sedan inlägget med tillägget ”Varje ord är bevisligen sant.”

Waters svarade i sin tur med ett eget inlägg, där han skrev:


”Roger Waters är medveten om de uppviglande och helt osanna kommentarerna gjorda om honom på Twitter av Polly Samson, som han helt och hållet tillbakavisar. Han rådgör för närvarande angående ställningstagande.”

LÄS OCKSÅ: DAVID GILMOUR ANKLAGAR ROGER WATERS FÖR ANTISEMITISM
ANNONCE