Nyhet

Storslam för Harry Styles på Brit Awards

Artisten knep fyra statyetter under lördagens gala, bland annat det kontroversiella könsneutrala priset där bara män var nominerade.

Det brittiska musikpriset Brit Awards är sedan ett år tillbaka könsneutralt. Det finns alltså inte längre priser som årets manliga eller kvinnliga artist. Bakgrunden till ändringen är att den ickebinära Sam Smith exkluderades 2021.

Men årets lista över nominerade artister, som alla var män, fick stark kritik. I år tog Harry Styles hem priset.

"Jag är verkligen tacksam för det här och jag är väldigt medveten att jag är privilegierad så det här priset är till Rina, Charli, Florence, Mabel och Becky", sa popstjärnan, och refererade till artistkollegorna Rina Sawayama, Charli XCX, Florence Welch, Mabel och Becky Hill.


Tacktalet kan också ha varit en markering mot hans egna ord vid Grammy nyligen, där Harry Styles kritiserades för att i sitt tacktal sa att "folk som honom" vanligtvis inte vinner Grammystatyetter. Många menar att han som ung, vit britt inte anses tillhöra särskilt många marginaliserade kategorier.

Styles tog även hem priserna för årets album, årets sång och bästa pop/R&B.

Andra artister som prisades under kvällen var bland andra Beyoncé (bästa internationella artist, bästa internationella sång), indierockbandet Wet Leg (årets grupp, årets nya artist) och rapparen Aitch (bästa hiphop/grime/rap).


Bakom Brit Awards står musikindustriorganisationen British Phonographic Industry, och galan har ägt rum sedan 1977.

LÄS OCKSÅ: Brit Awards möts av kritik – alla nominerade till årets artist är män

ANNONCE