Nyhet

Annika Norlin mottagare av Evert Taube-pris

"Att med ett modernt och rytmiskt bildspråk teckna dagens samhälle och dess företeelser, sett genom ett klangfullt och visionärt öga", gör Annika Norlin till vinnare av Orusts stora Evert Taube-pris 2022.

Artisten Annika Norlin prisas för sin glödande struktur, detaljerade speglingar av vardagen och bitterljuva nostalgi. Svarta humor, sårbarhet och sorg. Juryn beskriver hennes textförfattande på följande sätt:

"Ett personligt sparsmakat och berättande tilltal tar plats i de lyriskt eftertänksamma texterna där kampen mot omvärlden plötsligt kan explodera i en mångfacetterad existentiell dimension. Tankar, känslor och situationer griper tag i läsaren där små blixtrande stavelser ger substans till på ytan triviala händelser. Och frågan ställs: Är jag en av dem?"

Annika Norlin berättar att hon med glädje tar emot priset:


"Förutom att jag är både glad och mallig över att få Orusts stora Evert Taube-pris så är jag dessutom väldigt glad att det finns såna här priser överlag, som lyfter blicken till historieberättande i musik", säger hon och fortsätter:

"Evert Taube var ju naturligtvis en mästare på detta. Hans musik är av det slaget att jag hört den så mycket på tv och i radio att jag kunnat orden långt innan jag förstått innebörden av dem. Det är rätt mäktigt att tänka att man var sju bast och kunde ord som "lmånbelyst", "manton" och "bli purrad uti en skans" bara för att de skrevs så svängigt. Nu, som vuxen, förstår jag vilket persongalleri, vilka platser och vilka mångfacetterade känslor han målade upp."

LÄS OCKSÅ: Annika Norlin: "Skriv om det som brinner hos dig själv"


ANNONCE