Nyhet

Billie Eilish berättar om Barbiefilmens soundtrack

Premiären av den nya Barbie-filmen närmar sig och Billie Eilishs bidrag till soundtracket kan du lyssna på redan nu.

I ett samtal med Zane Lowe på Apple Music berättar Billie Eilish hur hon och Finneas blev involverade i projektet, då hon blev inbjuden av regissören Greta Gerwig för att se en tidig klippning av filmen. Hon berättar om ursprunget och skapandet av låten What Was I Made For, vad Barbie betyder för henne och hennes kärlek till att bidra med musik till filmer. 


– Greta förklarade filmen för oss, och den var bara den sötaste, renaste saken i världen.
Och visst, Finneas och jag gick ärligt talat in i det här på ett väldigt själviskt sätt på så sätt att vi kommer kanske inte att ha något med den här filmen att göra, men jag vill se den. Visa mig. Jag vill se det, säger Billie Eilish i intervjun med Zane Lowe.

Efter att ha fått se en del av filmen så sattes arbetet direkt igång med att skapa en låt till soundtracket.

– Finneas började spela piano, och... de första textraderna, "I used to float, now I just fall down" kom bara ut... "I used to know, but I'm not sure now what I was made for".

Hon berättar att hon bara tänkte på Barbies perspektiv när hon först skrev texten, inspirerad av filmvisningen. Men senare insåg hon att hon hade skrivit om sig själv ur tredjehandsperspektiv. 

– Jag tänkte objektivt på mig själv, vilket också fick mig att känna mig riktigt ansluten till henne, mig.

Skapandet av låten drog henne ur en känsla av självtvivel och att ha känt sig kreativt oinspirerad för ett tag.

Hon går vidare till att berätta vad Barbie betyder för henne, att dockan var hennes barndom.

Hon är allt också. Hon är alla. Det finns så många Barbies och det finns så många olika versioner och olika... alla mina Barbies hade sina egna personligheter och åsikter och tankar, och stilar och idéer om världen. Och jag var bara ett litet barn som pratade för dem, men de hade fortfarande personlighet för mig.

Det är inte första gången som hon bidrar med musik till film. Hon har tidigare bland annat skapat James Bond-låten No Time To Die till filmen med samma titel från 2021. Hon uppskattar när det finns en riktlinje att utgå från så att man kan skriva från andras perspektiv och berätta andra historier. 

– Jag har verkligen svårt att skriva om mina exakta känslor i mitt liv. Så What Was I Made For skulle aldrig någonsin ha skrivits, även om det är så, att varje textrad är exakt...hur jag känner mig, säger Billie och fortsätter:

– Det handlar om mitt liv.

Se intervjun i sin helhet nedan:LÄS MER: Stjärnorna spelar för klimatet


ANNONCE