Hultsfredsfestivalen hålls aktuell genom dokumentärer trots att det är över ett decennium sedan den sista upplagan ägde rum.
Det var i början av 80-talet som ett gäng uttråkade ungdomar i Hultsfred arrangerade en spelning med Ebba Grön och Dag Vag – startskottet för vad som skulle bli Sveriges största musikfestival.
Under de kommande 23 åren reste storheter som Ramones, Black Sabbath och The Cardigans till scenerna vid sjön Hulingens strand. Men med framgång och tillväxt uppstod även interna konflikter och ekonomiska problem.
Tidigare har vi kunnat berätta om Hans-Erik Therus dokumentärfilm, Hultsfred – Berättelsen Om En Musikfestival, om evenemangets uppgång och fall som varvas med ett rikt arkiv med nutida nedslag hos grundarna Per Alexandersson, Putte Svensson Sahlin, Gunnar Lagerman och Håkan Waxegård.
Och nu finns även en podcastdokumentär i fem delar vid namn Hultsfred – Festivalen Som Förändrade Sverige som produceras av journalisten Christian Gustafsson från tidningen Barometern-OT.
Hittills har tre avsnitt av fem släppts och den första delen fokuserar på 80-talet när ett "svenskt Roskilde" föds. Det berättas både om fiaskot som gjorde att de höll på att gå omkull direkt samt framgången när världsartister började att komma till byn. Del två och tre delar upp 90-talet på mitten och berättar först om när Sven-Ingvars blev en kultspelning värd att minnas och hur Oasis slog sönder stadshotellet. För att sedan gå vidare och berätta hur arrangörerna lyckades boka Rammstein för 4000 kronor och den värsta händelsen i festivalens historia, när en kvinna i publiken tragiskt nog omkom under en konsert med Hole.
Del ett av podcasten hittar du här:
LÄS MER: KLASSIKERN: En inbjudande käftsmäll