Nyhet

Brian Eno gör sin första soloturné någonsin

Den legendariska producenten och musikern besöker fem europeiska städer i oktober.

Det är nästan femtio år sedan Brian Eno släppte sin solodebut Here Come The Warm Jets - utgiven efter Enos avhopp från Roxy Music. Mindre än ett år senare följde Taking Tiger Mountain (By Strategy), och mellan dessa album medverkade Eno även på den kultförklarade liveplattan June 1st 1974 tillsammans med kollegorna Nico, John Cale och Kevin Ayers.

Nu väntar goda nyheter för fans av den numera 75-åriga ljudmagikern. Eno har nämligen meddelat att han ger fem europeiska konserter i oktober under eget namn. Något han bara gjort vid enstaka tillfällen under sin fem decennier långa karriär.

Under turnén, som besöker Venedig, Berlin, Paris, Utrecht och London, kommer Eno att framföra sitt verk The Ship från 2016, ackompanjerad av Baltic Sea Philharmonic under ledning av dirigenten Kristjan Järvi, samt med sina långvariga musikaliska samarbetspartners Leo Abrahams (gitarr) och Peter Chilvers (programmering och keyboard).


– Jag ville ha en orkester som spelar musik på samma sätt som jag själv gör: från hjärtat snarare än bara från ett partitur. Jag ville att musikerna skulle vara unga, fräscha och entusiastiska. Allt detta fann jag när jag först upplevde Baltic Sea Philharmonic ... Och så upptäckte jag att de var uppkallade efter ett hav. Det avgjorde saken, säger Eno enligt Uncut, med hänvisning till verket som utgör huvuddelen av de kommande konserterna.

– Albumet The Ship är ett ovanligt stycke i den meningen att det använder sig av en röst men inte direkt förlitar sig på sångformatet. Det är en atmosfär där olika karaktärer då och då framträder; figurer som är vilse i den antydda rymden som musiken skapar, säger Eno och tillägger:

– Det finns en stämning av krigstid som bakgrund och en känsla av ofrånkomlighet. Det finns också en känsla av storskalighet som passar för ett orkester och en känsla av människor som jobbar tillsammans.


Biljetterna till höstens konserter släpps torsdagen den 8 juni.

LÄS OCKSÅ: BILLY JOEL AVSLUTAR REKORDLÅNG KONSERTSERIE

ANNONCE