Nyhet

Fiske och musik möts i nytt radioprogram

I Fiska För Livet möter Anders Lindström, pianist i The Hellacopters, andra som delar hans kärlek till fisket och kulturen. I sex avsnitt följer vi med till vattnet, och hör personliga samtal om fiske och kreativitet på ett existentiellt och filosofiskt plan.

Fiske är en av Sveriges populäraste fritidsaktiviteter och varje år fiskar över 1,5 miljoner svenskar i våra vattendrag. En av alla de som fiskat sedan barnsben är Anders Lindström, fil.dr i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och känd under artistnamnet Boba Fett som pianist i bandet The Hellacopters. Han har länge kombinerat musiken och fisket, inte sällan hittat fiskestunder även under intensiva turnéperioder. I Fiska För Livet möter han andra som kombinerar fiske med kulturutövande, och vänder och vrider på deras gemensamma intresse.

– Mina starkaste minnen från barndomen är förknippade med tidiga morgnar vid ett vattendrag och fisket är något som sedan följt mig genom livet, säger Anders Lindström i ett pressmeddelande. För mig har det fungerat som en ventil mellan spelningar.

I sex avsnitt följer vi med till vattnet, och ut i båten, och hör hur intensivt fiskande varvas med personliga och filosofiska samtal. Vi lär känna gästerna genom deras relation till fisket och genom den funktion fritidsintresset fyller i deras liv.


– Lyssnaren tas ut på sjön och får vara med i de intima samtalen, men också i jakten på fisk, med tillhörande glädjetjut vid fångst och frustration över utebliven framgång, säger Gustav Asplund, producent för Fiska För Livet.

I serien medverkar även litteraturvetaren Jesper Olsson med sina essäer, om alltifrån smärta till fiske som materialsport och fiskets plats i litteraturen.

I programmet hörs:

  • Pernilla Andersson, artist/musiker och havsöringsentusiast. Programmet inspelat under havsöringsfiske i Stockholms skärgård.
  • Erik Ohlsson, gitarrist i Millencollin, grundare av Ge fan i våra vatten och delägare i Europas största butik för sportfiskebåtar. Programmet inspelat under gösfiske utanför Örebro.
  • Jesper Olsson, professor i litteraturvetenskap, bland annat skrivit om flugfiske och tänkande. Programmet inspelat i på Helgeandsholmen i Stockholm.
  • Cecilia Grönberg, violinist som kallas ”Gösdrottningen”. Programmet inspelat under gösfiske i Gästrikland.
  • David Sundberg, instrumentmakare där fisket är en viktig del i själva hantverksprocessen. Programmet inspelat under fiske efter gös och gädda utanför Mariefred.
  • Lisa Miskovsky, musiker och naturnära fiskeentusiast. Programmet inspelat vid vattnet i Fredhäll, Stockholm.

Premiär i P1 den 8 juli kl. 14.30 i P1. Alla avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radio Play samma dag.


LÄS OCKSÅ: Magnus Broni: "Det kommer bli ett soundtrack från min uppväxt"

ANNONCE