Nyhet

GAFFA-TECH: Ny musikfunktion ska få bilförare att sakta ner

Svenskarna lägger två miljarder på att köra för fort varje år. Ny musikfunktion ”gör dig galen om du inte saktar ner”.

Svenskarna spenderar mer än två miljarder kronor på fortkörning varje år i form av extra drivmedelskostnader enligt en ny uträkning från det finska energibolaget St1 – nu testas ett nytt musikverktyg som i kombination med vår krympta plånbok och bilstereon ska få oss att sakta ned.

Den nya nudgingfunktionen använder bilstereon, vilken merparten av alla bilförare redan har igång under färd, och gör så att ljudet spelas allt fortare om du kör för snabbt. Funktionen fungerar via mobilen då dubbelt så många redan spelar via denna jämfört med radion.

Bakom funktionen står det finska bolaget St1 som använder Sverige som första testland då svenskarna ligger långt fram i den digitala utvecklingen och trots allt har ett relativt välutvecklat säkerhetsmedvetande jämfört med många andra enligt det finska energibolaget. I framtiden kan även funktionen, som är kopplad till mobilens kartfunktion, sätta igång ljudet då du kör för fort och spela musik i för snabb takt.


– Det kan låta som en väl mild uppmuntran men jag kan intyga att det i slutändan gör dig smått tokig om du inte saktar ned eller stänger av, men de flesta vill lyssna på något när de sitter i bilen. Det rör sig inte om speed up-versions-trenden eller smurfhits där låtar stöpts om för att passa ett snabbt tempo, detta låter inte bra, och sämre ju längre du behöver lyssna, säger Faisal Ouahid, informationschef på St1, som har utvecklat funktionen tillsammans med flera leverantörer, bland andra det svenska konsultbolaget Avail.

En rad studier visar att nio av tio svenskar kör för fort men att dödsolycksrisken dubbleras när vi ökar från 90 till 110 och att fortkörning, enligt Trafikverket, ensamt står för 300 000 ton extra koldioxidutsläpp årligen gör inte att vi lättar på gasen i samma utsträckning som kronor och ören enligt Björn Hedensjö.

Samtidigt som intresset för klimatet och andra långsiktiga hot krymper med snävare marginaler får vi ett extra plånboksfokus i lågkonjunkturen, i kombination med en metod som kallas nudging kan detta faktiskt få fler att hålla hastigheten enligt Björn.


– Många gasar bort en hel familjesemester per år och börjar man inse det så är det enklare att lätta på foten, att musiken spelas fortare blir en påminnelse, säger Faisal Ouahid.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-TECH: Träningsvänliga lurar behöver inte kosta skjortan

ANNONCE