Nyhet

Ludwig Göransson komponerar ledmotivet i ny SVT-serie

"Det är kanske en rytm, en sorts groove och en slags vemod som vi försöker få in i det här."

I höst har SVT:s nya storsatsning Historien Om Sverige premiär. Med hjälp av 300 historiker och experter har serien tagit tre år att producera, och musiken står kompositörerna Ludwig Göransson och Per Gunnar Juliusson för.

– Det är kanske en rytm, en sorts groove och en slags vemod som vi försöker få in i det här. Den känslan är i alla fall för oss väldigt svensk, berättar Göransson för SVT Kultur.

Tidigare har den svenske kompositören hyllats i Hollywood med bland annat en Oscar för musiken i filmen Black Panther. Nu kommer han, tillsammans med Juliusson, komponera ljudet av Sveriges historia. Till SVT Kultur berättar Juliusson att resultatet är inspirerat av slängpolska som spelats in i Berwaldhallen. 


– Folkmusik brukar vanligtvis spelas på några stycken fioler och det får en karaktär i sig. Men nu har vi ju tillgång till Radiosymfonikerna så då vill vi ju maxa lite också.

Serien kommer variera intervjuer med experter och rekonstruktioner av skådespelaren Simon J. Berger – känd från bland annat TV-serien Upp Till Kamp, Torka Aldrig Tårar Utan Handskar och filmen Call Girl.

LÄS OCKSÅ: Ludwig Göransson kammade hem en Oscar


ANNONCE