Nyhet

Spotify raderar tiotusentals AI-genererade låtar

Anklagelser om artificiell streaming – där AI-botar används för att driva upp lyssnarsiffror och generera royaltyintäkter – ligger bakom beslutet. Företaget bakom låtarna, amerikanska Boomy, står nu i centrum för branschens bredare debatt om AI:s roll inom musikindustrin.

Spotify fortsätter kampen mot artificiell streaming genom att radera tiotusentals låtar från sin plattform. Låtarna, som skapats och laddats upp av amerikanska startup-företaget Boomy, har plockats bort på grund av misstankar om artificiell streaming. Detta innebär att AI-botar, som ser ut att vara riktiga lyssnare, har använts för att öka lyssnarsiffror och generera royaltyintäkter.

En rapport från Financial Times avslöjade att musikströmningstjänsten hade tagit bort sju procent av låtarna skapade av Boomy, vilket motsvarar "tiotusentals" låtar. Universal Music har tidigare flaggat för att de märkt misstänkt streamingaktivitet på Boomys låtar och anmält detta till de största streamingplattformarna.

Boomy, som lanserades för två år sedan, låter användare skapa AI-genererad musik i olika stilar och beskrivningar, som sedan släpps på streamingtjänster. Användarna kan distribuera musiken till streamingtjänster, där de kan tjäna royalties. Boomy, baserat i USA, hävdar att deras användare har skapat över 14 miljoner låtar.


Tidigare i våras meddelade Spotify att de passerat 515 miljoner månatliga aktiva användare i Q1 2023, en ökning med 22 procent jämfört med föregående år – den starkaste första kvartalet sedan bolaget blev offentligt 2018.

LÄS OCKSÅ: NY STUDIE: Svenska artister och deras inkomster från Spotify

ANNONCE