Nyhet

Angélique Kidjo, Chris Blackwell och Arvo Pärt tilldelas årets Polarpris

Årets vinnare av Polarpriset har korats.

Polarpriset är ett internationellt musikpris som funnits sedan 1989. Priset instiftades av musikproducenten Stig-Erik "Stikkan" Andersson och delades ut för första gången år 1992. Namnet Polarpriset kommer från Stikkans skivbolag som hette Polar Music.

Polarpriset delas årligen ut till musiker, grupper eller institutioner "för betydande insatser inom musik och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musik eller musikliv och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken."

Priset delas ut av en oberoende prisnämnd med representanter från Sveriges kompositörer och textförfattare, Föreningen Svenska Tonsättare samt Musikförläggarna. 


I år tilldelas artisten och låtskrivaren Angélique Kidjo, grundaren av Island Records, Chris Blackwell, och den estniske tonsättaren Arvo Pärt årets Polarpris.

Jag ska göra mitt bästa för att vara en värdig pristagare, dels genom mitt arbete för alla barn som UNICEF:s goodwillambassadör, dels som musikambassadör för att bidra till en värld där vi tillsammans kan leva i fred, berättar Kidjo i ett pressmeddelande.

Artisten har även tidigare uppmärksammats av BBC i listan Top 100 Most Inspiring Women In The World. Hon var dessutom den första kvinnan på Forbes lista över The Most Powerful Celebrities In Africa.


Chris Blackwell har arbetat med artister som Grace Jones, U2 och Bob Marley. Han är den första skivbolagsdirektören som får Polarpriset.

– Att få Polar Music Prize betyder enormt mycket och jag känner mig väldigt hedrad. Skandinavien har alltid betytt mycket för mig redan från starten av min karriär, särskilt då den allra första skivan jag släppte blev tillgänglig även i Sverige, säger han i ett pressmeddelande.

Arvo Pärt har tidigare tagit emot Grammy-statyetter för sina album Da Pacem från 2007 och Adam's Lament från 2014. Han är världens just nu mest spelade musiker inom klassisk musik.


– Polar Music Prize är en oerhört prestigefylld och viktig utmärkelse för en kompositör. Jag är väldigt rörd och vill tacka från djupet av mitt hjärta, berättar Pärt i ett pressmeddelande.

Förra årets mottagare av Polarpriset var Iggy Pop.

LÄS OCKSÅ: Iggy Pop tilldelas Polarpriset


ANNONCE