Nyhet

Flera stora artister skriver på upprop till stöd för Roger Waters-gig

"De tjänstemän som förtalar Waters deltar i en farlig kampanj som avsiktligt blandar ihop kritik av Israels illegala och orättvisa politik med antisemitism."

Den forne Pink Floyd-medlemmen Roger Waters är för tillfället ute på vägarna med sin omfattande This Is Not A Drill-turné i Europa.

En av konserterna skulle ha ägt rum i Frankfurt den 28 maj, men i början av mars meddelade staden att de avbokar artisten. I ett officiellt uttalande från staden beskriver man antisemitism som bakgrunden till avbokningen.

"Han krävde upprepade gånger en kulturell bojkott av Israel och gjorde jämförelser med apartheid i Sydafrika och satte press på artister att ställa in evenemang i Israel", skriver stadens tjänstemän enligt Jewish Telegraphic Agency.


Nu har flera stora artister skrivit på ett upprop för att få staden att ändra sitt beslut, enligt NME.

Eric Clapton, Tom Morello och Pink Floyds Nick Mason är några av de som skrivit på petitionen på change.org. Uppropet har i skrivande stund närmre 12.000 underskrifter och enligt NME har även Brian Eno, Peter Gabriel, Robert Wyatt och skådespelaren Susan Sarandon visat sitt stöd för Waters.

"Waters kritik av hur Israel behandlar palestinier är en del av hans långsiktiga förespråkande för mänskliga rättigheter över hela världen. De tjänstemän som förtalar Waters deltar i en farlig kampanj som avsiktligt blandar ihop kritik av Israels illegala och orättvisa politik med antisemitism. Tjänstemän i Tyskland, konsertarrangörer och musikplattformar får inte ge efter för trycket från de individer och grupper som hellre skulle se Waters musik borttagen än att engagera sig i de frågor som hans musik lyfter fram.”, står det bland annat i namninsamlingens beskrivning.


I förra veckan meddelade Waters management att de är redo att ta frågan vidare rättsligt med motiveringen att förbudet är orättfärdigt och ett försök att tysta artisten, enligt NME.

Frankfurt-konserten är inte första gången som Waters får en spelning inställd på grund av sina politiska åsikter. Förra året avbokade Krakow två konserter på grund av musikerns syn på Rysslands invasion av Ukraina, enligt Pitchfork.

LÄS OCKSÅ: ROGER WATERS ANKLAGAS FÖR ANTISEMITISM - TYSK STAD STÄLLER IN KONSERT


ANNONCE