Nyhet

Håranalys avslöjar: Beethoven dog av skrumplever

Den tyske tonsättaren och kompositören Ludwig Van Beethoven gick ur tiden för nästan 200 år sedan. Nu har en grupp forskare vid universitetssjukhuset i Bonn kommit fram till vad som orsakade den klassiska kompositörens död.

Gruppen har analyserat hårlockar från Beethoven själv, och provresultaten visar att skrumplever till följd av stor alkoholkonsumtion bidragit till hans död, enligt Kulturnytt i P1.

Även en Hepatit-B infektion upptäcktes vid håranalysen.

Tidigare försök att sekvensera DNA från tonsättarens hår har misslyckats, men tack vare de senaste 20 årens utveckling inom området har analyserna nu alltså gett resultat.


Upptäckten är ”en stor teknologisk bedrift”, enligt molekylärbiologen Walther Parson, som jobbat på liknande fall, enligt tidskriften Nature.

Ludwig Van Beethoven har hyllats som en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna. I tjugoårsåldern, omkring 1790, studerade han under Joseph Haydn, och blev snabbt känd som pianovirtuos.

I början av 1800-talet började han dock förlora hörseln och blev helt döv omkring 1818, men fortsatte trots det att komponera och dirigera. Beethoven dog 56 år gammal 1827.


LÄS OCKSÅ: PETER GABRIEL OM AI: KOMMER FÅ STÖRRE BETYDELSE ÄN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN

ANNONCE