Nyhet

Peter Gabriel om AI: ”Kommer få större betydelse än industriella revolutionen”

Den före detta Genesis-medlemmen Peter Gabriel har delat med sig av sina tankar kring artificiell intelligens.

I en intervju med Yahoo! Music pratar artisten om sitt nya musik/tech-företag Reverberation och vad han tror att AI kommer att vara kapabel till i framtiden.

– Jag är antagligen lika rädd för AI som alla andra, men jag föredrar att hoppa i plurret mer än att bara prata om det. Jag tänker på det mycket och jag tror att inte tillräckligt många tänker på det, säger Gabriel i intervjun och fortsätter:

– Det vore toppen att få ett försprång. Det här är något som kommer att få mycket större betydelse än den industriella revolutionen och atombomben. Så om vi inte börjar förutse vad det kan göra kommer det vara försent, för det rör sig väldigt fort.


Angående AI-genererad musik och frågan om huruvida AI är kapabel till att skriva låtar som berör på samma sätt som låtar skrivna av levande artister, säger Gabriel:

– De allra flesta skulle säga nej. Jag tror bara att det krävs bättre algoritmer. Vissa säger att man inte kan ersätta en mänsklig själ, men jag tror att det antagligen kommer att finnas algoritmer för själen också. Som jag ser det är det en fantastisk verktygslåda vi precis fått och som vi kan göra alla möjliga fantastiska saker med, kanske till och med – då säger jag kanske – skydda vår framtid.

I dagsläget är Peter Gabriel aktuell med sitt tionde studioalbum I/O som släpps under 2023. Han beger sig också ut på turné och besöker bland annat Avicii Arena i Stockholm den 31 maj.


LÄS OCKSÅ: SIGUR RÓS BEKRÄFTAR NYTT ALBUM OCH PRESENTERAR TURNÉDATUM

ANNONCE