Nyhet

INTERVJU: The Hellacopters återlanserar sin “mer än whiskey”

2022 bröt The Hellacopters mot alla konnässörers regler i sann rock’n’roll-anda när de lanserade sin egen whiskey.

Inför återlanseringen våren 2023 berättar gitarristen Dregen om hur idén till Riot On The Rocks föddes.

– Vi hade spelat i Madrid och hade efterfest i logen. Det stod två flaskor på ett bord med lite kvar i varje, en med amerikansk bourbon och en med skotsk eller irländsk single malt. Vi skulle iväg till bussen och jag tror det var Boba som gjorde en ren häxblandning av dem. Och det visade sig vara skitgott! Efteråt har vi hört att det kallas "the forbidden blend". Jag är själv ingen konnässör, jag dricker nog grogg hellre än bourbon eller single malt straight. Whiskeynördar väljer sida, antingen bourbon eller single. Vi har väl satt ihop bibeln och koranen i samma bok – man får båda i ett! Det är inte så många som är inne på det men det passade oss kändes det som. Jag vet inte om man egentligen får kalla det för whiskey, jag har sett att vissa kallar blandningen för "spirit drink" eftersom den inte följer reglerna. Men jag kallar det definitivt för whiskey, det är ju mer än whiskey. Två i en! Sen var det en kille på The Wine & Spirits Collective som var edgy nog att ta sig an det.

Blandningen är inte helt unik, men väldigt ovanlig.


– Jag har aldrig sett den tidigare och det är ganska kul att det antagligen inte är så jättevanligt. Vi är medvetna om att vi knappast är först på bollen, det är en ganska urvattnad bransch det här med att musiker och skådespelare sätter sina namn på saker. Men vi tyckte det var lite roligt just eftersom det var annorlunda. Jag har en egen öl ute som heter Riff, och allt det här kom egentligen till under pandemin. Man hade inga gig, inget jobb, så man fick gräva där man stod och hitta möjligheter – för mig blev det whiskey, öl och konst. Jag vet inte om vi hade varit lika positiva till det idag. Vi gjorde en chilisås 2017, det var en kompis från Amsterdam som är väldigt duktig på det. Det var rätt meckigt och vi höll i det själva – precis som whiskeyn var den döpt efter en av våra låtar. Nu fokuserar vi nog på att göra en jävligt bra ny platta. Vi kommer inte lansera några Hellacopters-blöjor eller så.

2022 turnerade bandet friskt med Eyes Of Oblivion, sin första platta på 14 år. Riktigt så lång tid lär det inte ta den här gången.


– Vi har inte turnerat USA med den här plattan, inte Japan, Sydamerika eller Spanien. Så det är lite grejer kvar, men sen ska vi jobba på en ny platta. Vi skulle kunna spela mycket mer men vi försöker att inte ta ut oss, det hände ju sist. Nu är det otroligt kul, man är så taggad inför varje gig. Vi försöker plocka russinen ur kakan lite, jag tycker vi är värda det efter alla år.

Hur ska man dricka Riot On The Rocks?

– Jag gillar den ganska enkel. Sex centiliter whiskey, ginger ale, mycket is och sen gärna färsk citron eller lime som man pressar i för en bra twist. Det behöver inte vara svårare än så. Dock är den också jävligt bra att göra irish coffee på. Jag vet inte riktigt hur de andra i bandet föredrar den, någon kanske dricker den straight med en isbit. Annars tycker vi ginger ale eller cola funkar bäst – det är tipset!


On The Rocks finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.

LÄS OCKSÅ: SLASH STARTAR PRODUKTIONSBOLAG FÖR SKRÄCKFILM

ANNONCE