Nyhet

Låtsades vara Kalle Moraeus – bedragare stal en miljon

En äldre kvinna blev i somras lurad på miljonbelopp av en bedragare som låtsades vara den folkkära artisten Kalle Moraeus, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Tidigare i år gick Finanasinspektionen ut med en varning om att bedragare ofta använder kända människors namn för att lura andra personer på pengar, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

Nyhetsbyrån Siren skriver nu att den folkkäre artisten Kalle Moraeus är en av flera kändisar vars namn använts inom bedrägeri.

En äldre kvinna blev i somras kontaktad av en person som utgav sig för att vara Moraues, men bakom det kända namnet gömde det sig en bedragare som bara utgav sig för att vara musikern. Personen förklarade för kvinnan att han var i en ekonomisk knipa och i behov av hjälp.


Kvinnan övertygades och förde över ett miljonbelopp till kontot som tillhör bedragaren. Mannen, som nu är dömd till villkorlig dom och utvisning, hävdade att hon skulle få tillbaka pengarna efteråt – något som aldrig skedde. I domen framgår det även att mannen ska betala ett skadestånd på 334 000 kronor till kvinnan.

Bedragaren, som har nekat till brott, ska enligt anmälan till Allmänna reklamationsnämnden vid upprepade tillfällen ha utsatt kvinnan för påtryckningar och hot.

En av kvinnans närstående har dessutom anmält Nordea, kvinnans bank. Man hävdar att banken borde ha reagerat på det undvikande transaktionsmönstret vid överföringarna av det stora beloppet.


LÄS OCKSÅ: Thåström klar för Rosendal Garden Party – enda spelningen i år

ANNONCE