Nyhet

Ny kulturscen öppnar i Stockholm – blir stadens största

En ny kulturscen med namnet B-K öppnar i juni i den ikoniska Banan-kompanietbyggnaden i Frihamnen. Lokalerna, med plats för tre scener och 3750 samtida besökare, blir Stockholms största kulturscen.

Stockholm blir med ny kulturinstitution. Den nya kulturscenen – som döps till B-K – ska kunna ta emot 3750 samtida besökare och inhyses i den ikoniska Banan-kompanietbyggnaden vid Frihamnen. 

Med sin kultförklarade skylt – AB Banan-kompaniet – ligger fastigheten som ett landmärke vid vattnet i Frihamnen. Fastigheten byggdes 1928, på den tiden var Frihamnen en fristad utanför tullarna. Trots att byggnaden var en ren logistikbyggnad gavs den en sofistikerad gestaltning och kom att kallas Banantemplet på grund av sitt slottsliknande utseende.

Nu renoveras den kulturklassade byggnaden varsamt till att bli Stockholms största kulturscen för konserter, festivaler, klubbar och evenemang. Satsningen blir en del av Kulturarenor, som sedan tidigare driver Trädgården, Fållan, Färgfabriken Evenemang, Eden och Under Bron i Stockholm. 


– Byggnaden är ett landmärke i Frihamnen, en av de första byggnaderna som uppfördes på platsen. Vi känner oss hedrade att få förvalta arvet, att få vara delaktiga i omvandlingen av området och skapa en kulturdestination för Stockholm. Bananerna åker ut och kulturen åker in, säger Martin Lagerberg, VD och initiativtagare. Han fortsätter:

– Vi är även stolta över att utveckla en av få kulturarenor i Europa som drivs av egna solceller och vars övergripande mål är att i så lång utsträckning som möjligt arbeta med återbruk under ombyggnaden.

Öppning planeras i juni, men ännu vill verksamheten inte avslöja några kommande evenemang. B-K:s verksamhet kretsar kring progressiv kultur med fokus på livemusik, klubbar och evenemang. Verksamheten ska bli en katalysator i Frihamnens transformation från logistikcenter till en plats fylld av kultur, mat, dryck och liv. 


– Stockholm ska ha ett levande och fritt kulturliv. Dels för stockholmarna själva, dels för att locka fler besökare till vår fantastiska stad. Den nya scenen på Banan-Kompaniet kommer i allra högsta grad att bidra till det, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

– Stockholm behöver fler scener för kultur så det här är en oerhört god nyhet. Det är den här typen av etableringar som bidrar till att Stockholm är en kul och attraktiv stad att bo i, och jag ser mycket fram emot att besöka B-K så fort det öppnar, säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

LÄS OCKSÅ: Summerburst 2023 ställer in


ANNONCE