Nyhet

Pussy Riot tilldelas The Woody Guthrie Prize 2023

Gruppen hyllas för deras sätt att stå upp för mindre lyckligt lottade och verka för social förändring.

Det ryska konstkollektivet och bandet Pussy Riot har tilldelats årets Woody Guthrie-pris.

Priset delas ut årligen till en artist som exemplifierar Guthries ”anda och gärning genom att stå upp för de mindre lyckligt lottade” och som ”verkar som en positiv kraft för social förändring.”, enligt Consequence.

– Det känns passande att prisas i Woodys anda, jag tror att han skulle älska Pussy Riots antifascistiska budskap. Vi spelar egentligen inte folk, men inte riktigt punk heller, vi skriker och protesterar så högt vi kan och hoppas att vi kan visa för andra att de kan göra samma sak, säger Pussy Riots Nadya Tolokonnikova enligt Consequence. Hon fortsätter:


– Som Woody sa, vilken tok som helst kan komplicera saker, vårt budskap är tydligt och enkelt. Vem som helst kan vara Pussy Riot. Riot. Riot. Resist. Och en snabb påminnelse till Vladimir Putin och alla som stöder hans Z-regim ... Alla ni fascister kommer att förlora.

Cady Shaw driver museet The Woody Guthrie Center i Oklahoma. Hon säger att det inte finns någon annan samtida artist som förtjänar priset lika mycket som Pussy Riot, enligt Consequence.

– De har betalat ett väldigt personligt pris för att ha uttryckt sina åsikter i de mest allvarliga frågorna i vår tid, trots det fortsätter de att kämpa för rättvisa och frihet.


Ställde in spelning i Tyskland

Pussy Riot bjöds nyligen in att spela på en av Tysklands äldsta kulturfestivaler i staden Wiesbaden i maj. Gruppen lämnade dock återbud i protest mot att festivalledningen bokat den ryska opera-sopranen Anna Netrebko. Tanken från början var att de skulle ersätta den ukrainska nationalorkestern och en teatergrupp från Kharkiv, som också de hoppade av i protest.

I ett inlägg på Twitter skrev Pussy Riot:


”Vi visste inte att Anna Netrebko skulle framträda på festivalen. Vi visste inte att det pågick en diskussion och att vi bjöds in att ersätta de ukrainska artister som vägrade delta. Under sådana omständigheter vill vi inte heller delta. Därför ställer vi in vår konsert i Wiesbaden i solidaritet med ukrainska artister.”


LÄS OCKSÅ: RYSK STJÄRNSÅNGARE FICK PUSSY RIOT ATT SLOPA TYSK FESTIVAL

ANNONCE