Nyhet

The Rembrandts om Friends-låten: ”Mördade vår coola vibe”

Har man sett tv-serien Friends, eller Vänner på svenska, har man också garanterat hört den ikoniska introlåten I’ll Be There For You.

I en nyligen genomförd intervju med The Guardian berättar Danny Wilde, ena halvan av låtens upphovsmakare The Rembrandts, om låtens bakgrund och vad den haft för betydelse för gruppen.

Enligt Wilde meddelade bandets manager att en sitcom sökte efter en introlåt och att programmets producent var ett Rembrandts-fan. Gruppen fick ett erbjudande som de tackade ja till, och spelade in en 43 sekunder lång version av låten två dagar senare.

Inom en vecka började Friends kablas ut och blev snabbt en succé, vilket ledde till att bandet fick producera en fullängdsversion av låten som också fick en musikvideo.


– När folk insåg att det var vi mördade det vår coola vibe. Vi gick från att spela på coola klubbar till att göra matinéshower där föräldrar tog med sina barn. Låten blev en albatross runt våra halsar vilket splittrade bandet i några år. Min bandkompis Phil Solem hade tröttnat så vi tog en tvåårig semester från varandra. Men vi slog oss ihop igen och spelar in album och gör gigs, så det är helt lugnt, säger Wilde till The Guardian.

Wilde berättar vidare att inkomsterna från låten gett honom ett fint hem och möjligheten att skicka sina barn på college.

– Jag är inte rik men jag är bekväm. Jag kanske skulle ha levt på gatan om det inte var för den låten. Nu spelar vi på jubileumshower för Friends, eller uppträder på julfester hos företag där vi spelar en låt och tar pengarna. Det är inte Rolling Stones, men det är ett jobb. Om andra vill betala dig för att göra något du är stolt över, varför inte?, säger Wilde till tidningen.


Se ett klipp när gruppen framför låten under Friends 25-årsjubileum här:

LÄS OCKSÅ: CARPOOL KARAOKE: SE BAD BUNNY SJUNGA HARRY STYLES OCH ARIANA GRANDE
ANNONCE