Nyhet

De är årets vinnare på Musikförläggarnas Pris

Jelassi, Hooja och Cleo är några av vinnarna när Musikförläggarnas pris delas ut på fredagskvällen, på Artipelag i Stockholm.

Branschorganisationen Musikförläggarna delar årligen ut ett pris till Sveriges mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare.

Priset i kategorin årets textförfattare tilldelas hiphopartisten Jelassi och Nisj. "På debutalbumet Dom Har Bara Gett Mig Ett Namn skriver Fatima Jelassi om att växa upp som maskrosbarn och hitta en riktning i livet mot alla odds. Det är angeläget, gripande och berättat med ett språk som om hon satt mitt emot med blicken spänd i oss", lyder motiveringen.

Även succéduon Hooja & Mårdhund får pris av Musikförläggarna. Det anonyma bandet och slog igenom förra året med sina skotermasker och texter om livet i Norrlands glesbygd. Gruppen tilldelas priset för årets genombrott och benämns som att de "slår an en ton hos såväl barnfamiljer som studenter och kulturjournalister".


Därutöver tilldelas Ilya Salmanzadeh årets internationella framgång. Årets kompositör blir Cleo och Academics, och priset för årets låt går till Hannes Jonsson, Waterbaby och Marcus White för den stora hiten Stockholmsvy.

Sedan tidigare har det varit känt att Musikförläggarnas hederspris 2023 tilldelas en av landets mest folkkära textförfattare Lasse Holm. Årets stipendiat går till ravepopartisten Yaeger. Stipendiet uppgår till 50 000 kronor.

Musikförläggarnas pris instiftades 2003, och firar därför 20 år i år. Organisationen driver branschfrågor gentemot beslutsfattare, myndigheter, övrig musikbransch, media och allmänhet. En av dess huvuduppgifter är att "skapa förståelse för musikens värde och för upphovsrättens funktion".


LÄS OCKSÅ: Intervju med Yaeger: "Plötsligt sträcker du på dig och visar upp dig igen"

ANNONCE