Nyhet

Iransk regimkritisk rappare frisläppt

Den regimkritiske iranske rapparen Toomaj Salehi har släppts ur fängelse efter att tidigare ha dömts till sex års fängelse för ”världsomfattande korruption”.

Toomaj Salehi släpps från fängelset efter att ha tillbringat ett år där på grund av de omfattande protesterna som uppstod efter Mahsa Aminis död, rapporterar TT. Hon dog efter att ha gripits av moralpolisen för att ha brutit mot de stränga klädkoderna för kvinnor i Iran.

Salehi togs i oktober 2022 till fånga efter att ha uttryckt sitt stöd för protesterna i flera videor. I juli i år dömdes han till sex års fängelse för olika anklagelser, inklusive "världsomfattande korruption" – ett brott som i Iran kan resultera i dödsstraff.

Enligt artistens advokat, Amir Raisian, har högsta domstolen konstaterat att misstag begåtts när det ursprungliga straffet dömdes ut och att Toomaj Salehi skulle försättas på fri fot, mot borgen.


LÄS OCKSÅ: Svenska politiker arbetar för att skydda iranska artister: ”Vi vädjar till den skandinaviska hiphop och rap-communityn att ta ställning”

ANNONCE