Nyhet

Rättegången mot Shakira inleds i Barcelona – riskerar åtta års fängelse

Idag inleds den omtalade rättegången i Barcelona mot den colombianska artisten Shakira. Hon står anklagad för att ha undanhållit hundra miljontals kronor i skattepengar och riskerar böter och fängelse.

Efter flera år av utredningar och förhandlingar ställs Shakira under måndagen inför rätta och ska försvara sig mot anklagelserna om sex fall av skattebrott, rapporterar ABC News.

Åtalet hävdar att artisten undvek att betala inkomstskatt i Spanien under åren 2012 till 2014, efter att ha misstänkts för att ha flyttat till Barcelona tidigare än officiellt angivet.

Trots att hon officiellt flyttade dit 2015 med sin dåvarande partner Gerard Piqué och deras barn, hävdar man att hennes verkliga flytt skedde redan 2012. En påstådd skatteskuld på omkring 166 miljoner kronor till den spanska staten hänger över henne, och om hon fälls riskerar hon upp till åtta år och två månader i fängelse samt böter på cirka 276 miljoner kronor.


Rättegången, som inleddes idag och förväntas avslutas den 14 december, har kallat in 117 vittnen, inklusive representanter från det spanska Skatteverket, frisörer, gymtränare, make up-artister och sjukvårdspersonal. Deras vittnesmål syftar till att bekräfta hennes faktiska närvaro i Barcelona under den ifrågavarande perioden.

Shakira har stått fast vid sin oskuld och insisterat på att hon fullgjort sina skatteplikter korrekt i de länder där hon har varit skyldig att betala skatt. Hon argumenterar att hennes professionella åtaganden runt om i världen gjorde det omöjligt för henne att vara närvarande i Spanien så pass många dagar som åklagarna hävdar.

Uppdatering: Shakira slipper rättegång då hon har ingått en förlikning med den spanska skattemyndigheten, rapporterar Reuters. Shakira erkänner skattebrotten i utbyte mot tre års villkorligt fängelsestraff, skriver El Mundo. Hon ska också betala runt 80 miljoner kronor i böter, enligt El Pais.


LÄS OCKSÅ: Shakira tokdissar exet i ny låt

ANNONCE