Nyhet

Så hanterar spellokaler väskförbudet: "Förstår att konsertbesöket blir bökigare"

Konsertställen runtom i Sverige ställer om.

På onsdag meddelade polisen att ett väskförbud skulle gälla på större evenemang, med undantag för medicinska behov, på grund av den rådande terrorhotnivån. Hur detta skulle implementeras blev upp till varje arrangör att beskriva i sina ansökningar till polisen.

Många inom kulturbranschen uttryckte oro över de nya reglerna och dess oklarheter. Vad räknas som en väska? Kan besökare lämna väskor i garderoben? På torsdagskvällen hölls flera större kulturevenemang runtom i Sverige.

Göteborgs konserthus, som initialt inte skulle omfattas av förbudet, anpassade sig när arrangören beslutade att göra Albin Lee Meldaus konserter väskfria. Besökarna informerades via dörraffischer och konserthuset anställde extra personal för att säkerställa efterlevnad. Besökare kunde inte använda garderoben om de hade väskor.


"Då ställer vi upp på det och ordnar så att förbudet hålls", säger Jenny Svensson, konserthusets PR-ansvarige, till Dagens Nyheter.

Hon förklarar att de följer bedömningen av säkerhetsläget som görs av polisen.

"Vi följer som alltid de rekommendationer som ges och tycker naturligtvis att besökarnas säkerhet är viktig. Vi drog mycket lärdomar av pandemin, bland annat att så länge man går ut med information så är besökarna förstående."


Andra konsertlokaler, som Fasching och Nalen i Stockholm, uppmanar sina besökare att lämna väskor hemma. På Nalens officiella Instagram-konto skriver man att förbudet förhoppningsvis inte kommer att hindra människor från att uppleva livemusik.

"Vi har stor förståelse för att polisens beslut kan göra planeringen inför ditt konsertbesök mer bökig. Men vi tror och hoppas att ett hot som detta inte ska stoppa oss från att uppleva musik och kultur tillsammans."

LÄS OCKSÅ: Väskförbud på alla stora evenemang i Sverige


ANNONCE