Nyhet

Stjärnregissören hintar om mer The Beatles-musik

Paul McCartney kallar Now And Then, som släpptes förra veckan, för The Beatles sista låt. Nu antyder regissören Peter Jackson att det kan komma mer Beatles-musik.

Now And Then skrevs av John Lennon 1977. Det som en gång var en heminspelad demo i Lennons New York-lägenhet har nu genomgått en transformation, tack vare filmskaparen Peter Jacksons AI-teknik, samma teknik som användes i Beatles-dokumentärserien Get Back.

Peter Jackson, regissören bakom Sagan Om Ringen, antyder nu att det kan finnas fler musikaliska skatter gömda i arkiven. I en intervju med Sunday Times, som refererades av Deadline, avslöjar Jackson att det finns filmsekvenser från Get Back där The Beatles utforskar olika musikaliska idéer i studion.

"Vi skulle kunna ta ett framträdande från Get Back, separera Johns och Georges röster och sedan låta Paul och Ringo exempelvis lägga till refräng eller harmonier. Det kan sluta med en anständig låt, men jag har inte haft några samtal med Paul om det ännu", säger Jackson.


"Det är en 'fanboy'-önskan, men absolut möjligt", lägger han till.

1994 gav John Lennons änka, Yoko Ono, en kassettinspelning av Now And Then till Paul McCartney. I Peter Jacksons studio i Nya Zeeland kunde man skilja ut Lennons röst från pianot och andra bakgrundsljud på den ursprungliga inspelningen, vilket möjliggjorde omvandlingen av låten.

Sedan Now And Then släpptes förra veckan har flera kritiker och fans hyllat låten. "Det riktigt starka är historien bakom låten, hur alla fyra Beatles – på olika sätt – spelar tillsammans igen", sa bland annat musikkritikern Per Sinding-Larsen till SVT.


Men singeln har även mötts av andra åsikter. Poddprofilen och författaren Sigge Eklund säger i podcasten Alex & Sigge, som han har tillsammans med författaren Alex Schulman, att han "inte känner igen sig som Beatles-fan i dessa dagar".

"Beatles släpper sin 'sista låt', står det överallt. Och varenda svensk tidning, vad jag kan se, har recenserat låten som en Beatles-låt. De har inga problem alls med att betrakta den som en Beatles-låt", säger han.

Trots att det formellt är alla fyra medlemmar som spelar på låten, menar Sigge Eklund att släppet går att ifrågasättas.


"Jag får en dålig smak i munnen när Paul McCartney valsar runt i media och påstår att detta är en Beatles-låt. Han går ju emot Lennons önskan om att lämna Beatles på ett sätt som är ganska häpnadsväckande. Det är nästan ett slags övergrepp."

LÄS OCKSÅ: LISTA: The Beatles tio bästa låtar

ANNONCE