Nyhet

Rysk dirigent knyts till Radiosymfonikerna

Maxim Emelyanychev tillträder som den nya förste gästdirigenten för Sveriges Radios symfoniorkester, medan Radiokören har välkomnat Krista Audere från Lettland som deras egen förste gästdirigent.

Maxim Emelyanychev kommer att efterträda Klaus Mäkelä som den kommande förste gästdirigenten, rapporterar TT. Hans tjänst börjar år 2025, och han kommer regelbundet att samarbeta med Radiosymfonikerna, parallellt med orkesterns chefsdirigent Daniel Harding.

Maxim Emelyanychev, 35 år, leder för närvarande Scottish Chamber Orchestra i Edinburgh och Il Ponto d'Oro, en barockorkester i Italien som tidigare har uppträtt på Östersjöfestivalen.

Emelyanychev är av rysk härkomst och gjorde ett uttalande om sin starka motstånd mot kriget i Ukraina vid krigets utbrott förra året: "Jag kan inte tiga. Jag är motståndare till kriget i Ukraina. Det som utspelar sig varje dag är upprörande".


Krista Audere kommer att bli den förste gästdirigenten för Radiokören, och det är första gången som någon tilldelas den titeln av Sveriges Radios kör. Krista Audere vann Eric Ericson Award 2021 i dirigentkategori och kommer också att tillträda sin tjänst år 2025.

LÄS OCKSÅ: KONSERTGUIDE: Kolla in dessa spelningar i höst

ANNONCE