Nyhet

The 1975-sångaren höll tal under konsert – visade mobilspel på storbildsskärm

"Alla har sagt att jag inte får prata om Malaysia, så därför kommer jag att prata om det utförligt"

I juli var brittiska The 1975 ett av dragplåstren på festivalen Good Vibes Festival i Malaysia. Under bandets konsert på festivalen kritiserade frontmannen Matty Healy landets anti-HBTQIA-lagar och kysste en av sina manliga bandmedlemmar på scen.

Som följd ställdes resten av festivalen in och bandet bannlystes i Malaysia. Arrangören Future Sound Asia (FSA) skickade även ett kravbrev till The 1975, där de begärde kompensation för förlorade inkomster och skador som uppstod i samband med spelningen – Healy ska också ha slagit sönder en drönare.

I dagsläget är bandet på USA-turné och under en spelning i Fort Worth i måndags meddelade Healy att publiken ”dragit det korta strået”, innan han inledde ett tal på omkring tio minuter där han pratade om bandets kontroverser i Malaysia, enligt Stereogum.


– Alla har sagt att jag inte får prata om Malaysia, så därför kommer jag att prata om det utförligt. Och tyvärr kommer ni att behöva lyssna på det, och det här är långt, sa Healy under konserten och fortsatte:

– The 1975 valsade inte in i Malaysia oanmält. Vi bjöds in som dragplåster till en festival av en regering som hade full kännedom om bandet och våra politiska åsikter och scenframträdanden. Det var grunden för festivalarrangörernas inbjudan. Att jag kysste Ross var inte en grej avsedd att provocera regeringen. Det var en återkommande del av The 1975:s scenshow, som vi gjort flera gånger tidigare. Vi ändrade inte heller vårt set den kvällen för att framföra låtar som tar ställning för frihet eller homosexuellas rättigheter. Att ta bort en del av showen för att tillmötesgå de malaysiska myndigheternas trångsynta åsikter om HBTQ-personer skulle vara ett passivt stöd för den politiken. Som liberaler så gärna säger, tystnad är lika med våld, använd din plattform. Så det gjorde vi. Och det var då saker började bli komplicerade.

Vidare kritiserade Healy ”liberala människor” och menade att de ignorerar religiöst förtryck på grund av känslighet gentemot kulturella uttryck.


– Om ni verkligen tror att artister har ett ansvar att upprätthålla de liberala åsikterna genom att använda deras massiva plattformar, borde artisterna dömas utifrån faran och obehaget de möter för att de gör just det, inte för berömmet de får för att de upprätthåller konsensus.

Under talets gång visades inte bara Healy på arenans storbildsskärmar, samtidigt spelades videor av olika mobilspel upp, likt många klipp på sociala plattformar som exempelvis TikTok.

Se klipp från konserten och lyssna på talet nedan:


@kalimesser so thoughtful #the1975fortworth #the1975tour ♬ original sound - kali


 

Tidigare under den pågående turnén meddelade The 1975 att de kommer att ta en paus på obestämd tid. Anledningen till pausen har ännu inte avslöjats, och det är oklart om det bara gäller bandets liveframträdanden eller om det finns mer bakom beslutet. Tidningen The Independent har försökt nå bandet för en kommentar men har ännu inte fått något svar.

LÄS OCKSÅ: EFTER KONTROVERSERNA - THE 1975-SÅNGAREN BER OM URSÄKT


ANNONCE