Nyhet

UPPGIFTER: Gängkriminella använder Spotify för att tvätta pengar

Problematiken med manipulerade och köpta lyssningar på streamingtjänster är något som flera medier uppmärksammat under en längre tid.

Nu redogör en granskning från Svenska Dagbladet för att kriminella använder Spotify för att tvätta pengar genom att köpa så kallade falska lyssningar.

Enligt tidningen använder kriminella brottspengar för att köpa kryptovaluta, som sedan går till personer som manipulerar Spotify-konton för att öka lyssningarna hos en särskild artist.

– Om det är stora volymer så är det värt det. Du gör inte detta om du vill tvätta hundra lax, för då förlorar du för mycket längs vägen. Men om du vill tvätta några kaniner (miljoner, reds. anm.) så är det självklart bra, säger en gängkriminell källa till SvD.


Enligt källan finns det också en poäng med att artisten ifråga får vita pengar utbetalade, klättrar på listorna och slår igenom på riktigt.

– Om du är nätverk och vill locka till dig barn och du har en rappare som blir stor, så gör det halva jobbet för dig. Det är tjockt bra i rekryteringssyfte, säger den kriminella personen till SvD.

Tidningen skriver vidare att en polis som arbetar vid Noa, polisens nationella operativa avdelning, ska ha försökt kontakta Spotify angående den kriminella verksamheten utan att få svar.


I ett uttalande till SvD säger en talesperson från Spotify bland annat:

”Vi har ingen kännedom om att Polisen skulle ha kontaktat Spotify angående de påståenden SvD skriver om, och våra interna team har inte heller upptäckt eller fått ta del av data eller konkreta bevis som indikerar att vår plattform i någon större omfattning används på det sätt som beskrivs i artikeln.”

LÄS OCKSÅ: NAZISTISK MUSIK LÅG KVAR PÅ SPOTIFY - TROTS ÅTGÄRDER


ANNONCE