Nyhet

Abba blir en del av USA:s kulturarv

Det svenska bandet blir en del av det amerikanska kulturarvet.

Varje år sedan 2002 har Library Of Congress, motsvarigheten till Kungliga biblioteket i USA, valt ut 25 ljudverk, inklusive skivor, sånger och tal, för att bevaras som en slags kulturell kanon för framtiden. Syftet med detta projekt är att sprida medvetenhet om betydelsen av att bevara äldre ljudinspelningar.

Urvalet av verk syftar till att representera historiskt, kulturellt och estetiskt viktiga aspekter av det amerikanska livet. Bland årets utval finns album från artister som Green Day, The Notorious BIG och Blondie, samt Abbas Arrival.

Bandets fjärde album från 1976, som inkluderar hits som Dancing Queen, Money Money Money och Knowing Me, Knowing You, ansågs vara en betydande kulturell och musikalisk skildring, trots att skivan aldrig toppade listorna i USA.


Abba är inte ensamma om att representera Sverige i Library Of Congress samlingar. För fyra år sedan valdes sången Nikolina, framförd av den svenska bondkomikern Olle i Skratthult (Hjalmar Peterson) år 1917. Peterson turnerade i svenskbygderna i USA under 1910- och 20-talen.

LÄS OCKSÅ: Kritik mot SVT:s Abba-hyllning: "Medioker afterski"

ANNONCE