Nyhet

Edward af Sillén och Tina Mehrafzoon kommenterar Eurovision

Edward af Sillén och Tina Mehrafzoon är klara som kommentatorer för Eurovision Song Contest i SVT mellan den 7 och 11 maj.

Edward af Sillén har kommenterat varje Eurovision Song Contest-tävling i SVT sedan 2009, förutom de gånger då Sverige var värdland år 2013 och 2016. Denna gång kommer han att kommentera tävlingen på hemmaplan.

Vanligtvis använder af Sillén en lätt ironisk ton när han kommenterar musiktävlingen, men inte denna gång då han också regisserar sändningarna i Malmö och ofta samarbetar med programledarna Petra Mede och Malin Åkerman.

– Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland. Som kommentatorer är vi förlängda armar till programledarna och vi ger tittarna information om de tävlande artisterna, men vi kommenterar inte programledarnas insats. Precis som tidigare år när Sverige arrangerat, säger af Sillén i en skriftlig kommentar till TT.


Tina Mehrafzoon tror att af Silléns dubbla roller kommer att vara till fördel för tittarna.

– Det känns väldigt lyxigt att han kommer att kunna säga om det är någonting som inte vi vet om eller någonting som inte tittarna ser. Som Petra och Malin gör och om hur de mår och känner backstage, säger hon till TT.

Årets tävling äger rum samtidigt som kriget i Gaza rasar, och det har varit diskussioner om bojkotter på grund av Israels deltagande. Mehrafzoon är medveten om debatten.


– Det är slarvigt att tro och förvänta sig att popmusik ska existera i ett vakuum som om den inte existerar i en värld där det pågår saker hela tiden.

Man kan inte bortse från det som drabbar människor i Gaza och Israel, menar hon.

– Det är knepigt för man vill inte att någon ska bli ledsen, vissa tycker att Eurovision inte borde göras på det ena eller andra sättet när världen ser ut som den gör. Jag vill bara att det ska bli en bra och viktig underhållning, men min uppgift är bara att sätta det vi ser i en kontext. Resten bestämmer andra över.


LÄS OCKSÅ: Eurovision-artister uppmanas till avhopp – av internationell grupp

ANNONCE