Nyhet

Kritiserad flagga tas bort från Adele-konserter

"Det är beklagligt att ingen offentlig ursäkt har getts"

I början av augusti genomförde Adele fyra exklusiva konserter i München. Under en av kvällarna visades ett kollage på arenans storbildsskärmar där ”Den uppgående solens flagga” fanns med, vilket väckt stark kritik.

Den uppgående solens flagga – Japans örlogsflagga – är kontroversiell i flera asiatiska länder där den ofta associeras med Japans aggressioner under andra världskriget.

Seo Kyoung-duk, professor på Sungshin Women's University, leder en global kampanj mot användandet av flaggan. Han reagerade på händelsen och skickade en protest till artistens team, enligt The Korea Times. Adele har också mötts av kritik i kommentarsfälten på sociala medier.


Efter reaktionerna togs flaggan bort från videokollaget, men Seo saknar fortfarande en offentlig ursäkt från artisten.

– Det var bra att flaggan omedelbart togs bort från videon, men det är beklagligt att ingen offentlig ursäkt har getts. För två år sedan fick Maroon 5 liknande reaktioner när de använde flaggans mönster som bakgrund på sin hemsida, den togs snabbt bort efter ramaskri, säger Seo Kyoung-duk till The Korea Times, och fortsätter:

– Istället för att bara uttrycka kritik och ilska är det väldigt viktigt att säkerställa att flaggans historiska kontext förstås av den breda massan, så att den inte används igen.


LÄS OCKSÅ: CELINE DION RYTER TILL MOT DONALD TRUMPS LÅTVAL

ANNONCE