Nyhet

Ace of Base-låt viral på TikTok – 30 år efter släpp

Den över 30 år gamla Ace of Base-låten Happy Nation har blivit en viral succé på TikTok världen över – till klipp om våldsamma poliser och korruption.

Ace of Base-låten Happy Nation släpptes i Sverige den 10 mars 1993 och landade som bäst på en fjärdeplats på SverigetopplistanMen nu efter 30 år har låten exploderat på TikTok, vilket har lett till att låten just nu är bandets mest streamade låt på Spotify och andra plattformar. 

– Vi har aldrig sett något liknande. I synnerhet inte med en 30 år gammal låt. Streamingen gick på kort tid från 11-14 000 per dag till 250 000-290 000 dagliga streams, säger Lars Tengroth på Playground Music till Musikindustrin.

– Låten spreds på TikTok i klipp där man ser kravallpolis- eller militärstyrkor i färd med att bryta sig in någonstans. Oklart var, oklart varför. Den används också som illustration till jättemånga virala klipp om korruption. Låten verkar ha blivit ett ironiskt soundtrack till klipp där auktoritära och korrupta krafter syns. Låten streamar mest i Turkiet, Tyskland, Polen, Ukraina och USA, säger Tengroth.


Två månader efter att låten blev viral streamas den nu mer än en halv miljon gånger dagligen. Den ligger i topp 200 i 14 länder och den har gått om All That She Wants och The Sign som bandets mest streamade låt.

– Det är helt galet. En helt ny generation har upptäckt den. Lyssnarna är 16-25 år medan katalogen ligger kring 45-55, säger Tengroth.

LÄS OCKSÅ: Svenska superhittar blir skolmaterial


ANNONCE