Nyhet

Bono och Pussy Riot hyllar Aleksej Navalnyj

Under söndagen höll konstnärskollektivet Pussy Riot en protest för att visa sitt stöd för Aleksej Navalnyj. Samtidigt kommenterade U2-frontmannen Bono den ryske oppositionspolitikerns död under en konsert genom att uppmana publiken att ropa hans namn.

Under helgen höll konstnärsgruppen Pussy Riot demonstrationer utanför den ryska ambassaden i Berlin för att belysa den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död. Demonstranterna bar stora skyltar med ordet "mördare" och riktade kritik mot Rysslands regering och president Vladimir Putin, rapporterar SVT Kultur.

En talesperson för konstnärsgruppen, Nadezjda Tolokonnikova, berättade för AP att Navalnyj representerade hoppet i Ryssland och att hans död har kastat en skugga över världen.

– Att han existerade gjorde att det kändes som att förändring är möjlig. Till och med de senaste åren, efter att han blivit förgiftad och efter att han satts i fängelse, fanns det hopp för att han ändå levde, säger hon.


Det irländska bandet U2 och dess frontman Bono uttryckte också sin sin beundran för Navalnyj från scenen i Las Vegas i helgen innan han uppmanade publiken:

"Uppenbarligen ville Putin aldrig någonsin säga hans namn. Så i kväll tänkte jag att alla vi fria människor här, som tror på friheten, måste säga hans namn. Inte bara komma ihåg det, utan säga det."

Bono och publiken skanderade Navalnyjs namn tillsammans innan bandet spelade en cover av Crowded House-låten Don't Dream It's Over från 1986, rapporterar TT.


Nyheten om den 47-årige advokaten och oppositionspolitikerns död under oklara omständigheter i en straffkoloni i Sibirien kom på fredagen vid lunchtid, svensk tid.

Navalnyj har länge varit beskriven som Putins främsta motståndare. Under de senaste dagarna har flera hundra ryssar som hedrat hans minne gripits. Navalnyjs hustru, Julia Navalnaja, anklagade på måndagen i ett uttalande Putin för att ha tagit hennes mans liv.

LÄS OCKSÅ: Pussy Riot-medlemmen eftersöks av ryska myndigheter


ANNONCE