Nyhet

Israel i Eurovision blir fråga för Malmös kommunpolitiker

Frågan om Israels deltagande i Eurovision lyfts nu till Malmö stad, rapporterar Sydsvenskan. Ett lokalt initiativ har lyckats samla de 100 underskrifter som krävs för att kommunpolitikerna ska diskutera ärendet.

Jonas Rosenkvist, avdelningschef för intern ledning och stöd på Malmös stadskontor, informerar Sydsvenskan att ärendet ännu inte har genomgått beslutsprocessen.

– Jag tror inte att vi har beslutsplanerat ärendet ännu. Men rimligen behöver vi besvara detta Malmöinitiativ på något av kommunstyrelsens kommande möten, så att initiativet inte besvaras efter tävlingen.

Det har nyligen bekräftats att 20-åriga Eden Golan kommer att representera Israel i Eurovision Song Contest, som äger rum i Malmö i maj. Diskussioner har förekommit både i Sverige och internationellt om att utesluta Israel från tävlingen på grund de många civila dödsoffren i kriget i Gaza.


Även om Malmö är värd för årets Eurovision efter Loreens seger i Liverpool förra året, är staden inte den formella arrangören och har därför begränsade möjligheter att hindra tävlingen eller Israels deltagande. I Malmö kommunstyrelse finns det heller inget brett stöd för att avvisa tävlingen eller Israels medverkan, med undantag för Vänsterpartiet.

LÄS OCKSÅ: Svenska folket splittrat om Eurovision-bojkott av Israel

ANNONCE