Nyhet

Kompositören Georg Riedel är död

Kompositören och jazzmusikern Georg Riedel har gått bort efter en tids sjukdom, meddelar familjen till TT. Riedel är mest känd för att ha komponerat musiken till Astrid Lindgrens barnvisor.

Georg Riedel avled under söndagskvällen efter en tids sjukdom, omgiven av sin familj. Han blev 90 år gammal.

Riedel är mest känd för att ha skapat musiken till Olle Hellboms filmer baserade på Astrid Lindgrens böcker under åren 1969-1973, inklusive låtar som Idas Sommarvisa och Du Käre Lille Snickerbo. Han gjorde även visor till texter av Barbro Lindgren och Lennart Hellsing.

Utöver detta var han en framstående jazzbasist och samarbetade med flera av Sveriges mest kända jazzmusiker. Tillsammans med Jan Johansson producerade han på 1960-talet Sveriges mest sålda jazzalbum, Jazz På Svenska, som innehöll bearbetningar av svenska folkvisor.


Ett annat betydande bidrag var hans arrangemang och basprestation i Monica Zetterlunds hitlåt Sakta Vi Gå Genom Stan.

Riedel var också verksam som kompositör inom konstmusiken, inklusive operan Hemsöborna från 1994.

Han föddes 1934 i dåvarande Tjeckoslovakien och flydde med sin familj till Sverige som fyraåring undan nazisterna på grund av deras judiska bakgrund.


Trots att hans första instrument var fiol bytte han senare till kontrabas, vilken han studerade vid Musikhögskolan. Redan på 1950-talet anlitades han av Arne Domnérus Nalenbandet.

Under sin långa karriär belönades han med flera priser och utmärkelser, inklusive två grammisar och Evert Taube-stipendiet. År 2020 blev han invald i Swedish Music Hall Of Fame och förra året tilldelades han även barnkulturpriset Alfons-Bokalen för sitt arbete med musik som integrerar både "barnsliga och vuxna melodier, helt i med Gunilla Bergströms anda".

LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: Linda Martell är countryvärldens förlorade pionjär


ANNONCE