Nyhet

Låtar av Elvis, Hendrix och Bob Marley spelas på månen

För första gången har en privat rymdsond landat på månen och med sig har den en tidskapsel med olika konstnärliga artefakter från jorden.

Rymdsonden Odysseus tillverkades av Intuitive Machines och sköts upp i rymden förra veckan genom ett samarbete mellan Nasa och Elon Musks företag Space X. Det är den första amerikanska farkosten på månen sedan 1972.

I farkosten finns det en tidskapsel med olika konstnärliga artefakter som sträcker sig hela vägen tillbaka till musikalisk sumerisk kilskrift fram till moderna beats av Timbaland. Det digitala musikarkivet inkluderar även musik av legendarer som Elvis Presley, Jimi Hendrix, Marvin Gaye, Janis Joplin, Santana, Chuck Berry, The Who och Bob Marley.

– Detta är musik som är tidlös, säger Dallas Santana till Billboard, som kom på idén med att skicka upp 222 artister till månen.


Huvudfokus i kapseln är musik från 1969 och på artister som uppträdde på Woodstockfestivalen samma år. En av anledningarna är att det var året som människan landade på månen för första gången. 

Förutom musik finns det även bilder från musikaliska evenemang som Woodstock och albumomslag som Pink Floyds The Dark Side Of The Moon. 

Tidskapseln är tänkt att vara som en modern version av grottmålningar och är byggd på ett sätt som gör att den ska hålla i miljarder år.


LÄS OCKSÅ: Ny box med alla 433 låtar som spelades på Woodstock släpps

ANNONCE