Nyhet

Wayne Kramer är död

År 1963 var Wayne Kramer med och grundade rockbandet MC5. I går den 2 februari gick han bort, 75 år gammal, i sviterna av bukspottkörtelcancer.

MC5 bildades 1963 i Detroit, Michigan och bandnamnet var en förkortning för Motor City Five. Gruppen släppte sin första skiva Kick Out The Jams 1969, vars titelspår blev en hit. Bandets manager John Sinclair drog mycket uppmärksamhet till gruppen på grund av sin politiska agenda och ersattes senare efter att ha ertappats för narkotikabrott. Gruppen splittrades under 1972 på grund av inre konflikter, där bland annat drogproblem lär ha varit en bidragande orsak.

MC5 ansågs ha ett starkt inflytande på punkrörelsen i USA och deras musik beskrivs som en högljudd och energisk blandning av hårdrock, blues och garagerock.
MC5 släppte sammanlagt tre skivor mellan 1969 och 1972.

2012 gick basisten Michael Davis fru, Angela Davis, ut med nyheten att hennes make omkommit på grund av leversvikt. Detta innebar då att det bara var trummisen Dennis "Machine Gun" Thompson och gitarristen Wayne Kramer kvar i livet från den mest klassiska uppsättningen av rockbandet, som i övrigt bestod av gitarristen Fred ”Sonic” Smith, sångaren Rob Tyner och den nämnda basisten Michael Davis. Men nu har alltså även Wayne somnat in, 75 år gammal, i sviterna av bukspottkörtelcancer. Under fredagen den 2 februari dog han på ett sjukhus i Los Angeles, uppger hans vän och kollega Jason Heath.

”Wayne Kramer var den bäste man jag någonsin känt. Han bar på en unik blandning av djup vishet och stark medkänsla, vacker empati och orubblig övertygelse. Hans band MC5 uppfann praktiskt taget punkrockmusiken”, skriver Rage Against The Machine-gitarristen Tom Morello på Instagram. Ett band som för övrigt tolkade Kick Out The Jams på albumet Renegades som släpptes år 2000.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Tom Morello (@tommorello)


Förra året utsåg tidningen Rolling Stone världens 250 bästa gitarrister genom tiderna och Wayne Kramer hamnade då på en hedersam 225e plats tillsammans med kollegan Fred "Sonic" Smith. En del av motiveringen var att de båda lyckades att kombinera Chuck Berry och tidiga Motown-influenser med ett spirande intresse för frijazz.

Wayne Kramer kommer att bli ihågkommen som en amerikansk punkikon.

LÄS OCKSÅ: Bruce Springsteens mamma har dött

ANNONCE