Nyhet

1 000 artister vill porta Israel från Eurovision

Svenska artister förbereder ett upprop mot Israels medverkan i Eurovision, rapporterar Expressen.

Svenska artister håller på att organisera en protest mot Israels deltagande i Eurovision, enligt Expressen. Tidningen har fått insyn i ett utkast med titeln "EBU – Lägg ner dubbelmoralen, uteslut Israel ur Eurovision Song Contest", som flera välkända personer har skrivit under.

Enligt namnlistan som tidningen tagit del av finns bland andra Alba August, Jonathan Johansson, Malena Ernman, Markus Krunegård och Titiyo med.

De runt 1 000 musikerna vill att Israel ska portas på grund av kriget i Gaza som "ledande människorättsorganisationer beskriver som grova krigsbrott", enligt uppropet. Tidigare har även norska, finländska och isländska artister i liknande upprop framfört kravet att Israel inte bör tillåtas delta.


Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har svarat på protesterna genom att hävda att det inte är aktuellt att utesluta Israel, eftersom tävlingen arrangeras mellan public service-bolag och inte mellan stater. År 2022 uteslöts dock Ryssland på grund av kriget mot Ukraina, enligt TT.

LÄS OCKSÅ: Island kan bojkotta Eurovision om Israel är med

ANNONCE