Nyhet

Abbas jubileum blir stor galakväll i SVT

"Det kommer förstås att vara en artistuppställning som heter duga."

Den 6 april 1974 skrev Abba in sig i musik- och TV-historien genom att vinna Eurovision Song Contest med sin låt Waterloo. Det var startskottet för deras internationella framgångar, och sedan dess har de varit en del av pophistorien.

För att fira 50-årsjubileet av deras seger planerar SVT en gala på Cirkus i Stockholm samma datum som segern, den 6 april. Det blir en discoparty-kväll med artistframträdanden där Abbas klassiska låtar ska hyllas. Även om de exakta artisterna inte har avslöjats ännu, lovar SVT en imponerande lineup.

– Det kommer förstås att vara en artistuppställning som heter duga. Det är väldigt fina artister som kommer att vara med på scen, säger Christina Hill, programchef för kultur, underhållning och livsstil på SVT, till TT.


SVT har haft kontakt med medlemmarna i Abba och fått deras välsignelse för galan, men det är osäkert om de kommer att närvara personligen.

– Det vet vi inte riktigt. Vi vill uppmärksamma och hylla dem. Och det sker ju förstås med deras goda minne och de vet om att vi gör det. De är väldigt varmt välkomna. Men formella inbjudningar har inte gått ut ännu, så vi får se, säger Hill.

Abba har fortsatt att attrahera nya generationer av fans tack vare musikalen Mamma Mia!, filmatiseringar och den senaste Abba Voyage-showen i London. Deras inflytande sträcker sig även till dagens artister, och SVT hoppas kunna locka internationell stjärnglans till galan genom att inkludera artister från andra länder.


– Vi tänker oss att en del av de medverkande kommer att vara ansikten från andra länder, säger Hill.

Denna gala på Cirkus blir höjdpunkten på en hel vecka med olika program tillägnade Abba i SVT.

LÄS OCKSÅ: LISTA: De tio bästa låtarna med ABBA


ANNONCE