Nyhet

Svensk distributör avbryter samarbete med Fröken Snusk

”Vi arbetar tätt med streamingtjänsterna och tar alltid ner berörda releaser på begäran av dem"

Den svenska musikdistributören Amuse klipper banden med Fröken Snusk och Rasmus Gozzi.

I början av januari försvann flera av artisternas låtar från Spotify. Enligt Dagens Nyheter hade streamingtjänsten följt deras siffror i flera månader och när strömningarna plötsligt ökade med 100 000 lyssningar under bara två dagar i december gick larmet. De snabba och dramatiska ökningarna ansågs vara tecken på manipulerade strömningar, vilket ledde till att flera av duons låtar plockades ner.

Ett stort antal av låtarna var uppladdade via distributören Amuse, som bland annat erbjuder en tjänst där musik kan laddas upp på streamingplattformar utan ett skivbolag.


Det var också Amuse som tog bort låtarna från Spotify, efter en begäran från plattformen. Vid tillfället hade Amuse inte tagit del av de detaljerade streamingsiffrorna för december, eftersom de oftast skickas med ett par månaders fördröjning.

”Vi arbetar tätt med streamingtjänsterna och tar alltid ner berörda releaser på begäran av dem. De här låtarna finns därför inte tillgängliga att lyssna på just nu”, skriver Sofia Green, kommunikationschef på Amuse, i ett mejl till DN.

Redan i december togs även låtarna Rid Mig Som En Dalahäst och Gynekologen bort från den officiella svenska topplistan. Enligt branschorganisationen Ifpi kunde strömningen av låtarna inte förklaras ”som ett naturligt konsumtionsmönster”, skriver tidningen.


Trots åtgärderna meddelar artisterna själva att all deras musik kommer tillbaka den 4 februari. I ett inlägg på Instagram skriver Fröken Snusk:

”Jag har världens bästa nyhet! 4 feb släpper vi 490 låtar! Vilken låt saknar ni mest?! Vi älskar ert stöd och ni som vet ni vet!”

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av FRÖKEN SNUSK (@frokensnuskofficial)


Enligt DN:s uppgifter kommer musiken att distribueras via en tjänst kopplad till skivbolaget Universal i Norge. Bolaget har tidigare tillhandahållit musik från Rasmus Gozzi och Fröken Snusk, som fortfarande finns kvar på Spotify.

LÄS OCKSÅ: UPPMANAR SVT: KLIPP BANDEN MED FRÖKEN SNUSK


ANNONCE